AKCENT

HDZ će sve poduzeti kako bi utišao opozicijsku inicijativu

Bit će zanimljivo gledati kako s istih pozicija nastupaju Sandra Benčić i Stjepo Bartulica ili Nino Raspudić i Mirela Ahmetović
Andrej Plenković
 Željko Puhovski/Cropix
Objavljeno: 12. siječanj 2021. 11:58

Saborski oporbeni klubovi dogovorili su u ponedjeljak iniciranje osnivanja istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene, a - kako bi zahtjev dobio i zabavnu notu - poručuju da očekuju i potporu HDZ-a.

Realno govoreći, male su šanse da opozicija istjera stvari na čistinu. Koliko god nastupili zajedno, HDZ-ova saborska većina uvijek može odbiti prijedlog, kao što je prije mjesec dana odbila opozicijski zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva koji je iniciralo 40 oporbenih zastupnika nakon curenja informacija u aferi Janaf, želeći da se istraži utjecaj političkih tijela na opstruiranje istraga.

Posebno sada kad je i Pupovčev SDSS čvrsto uz Vladu, a Boris Milošević jedan od glavnih u nadgledanju i koordinaciji pomoći za Baniju. Osim toga, o kojem god glasanju se radilo, oporba nikada ne uspijeva sakupiti više od pedesetak glasova, što znači kako dvadesetak njezinih predstavnika nema volje doći u parlament ni kada postoje šanse da u glasanju sruše neki prijedlog vladajućih.

Razumije se da HDZ neće dopustiti osnivanje istražnog povjerenstva ili će sve poduzeti kako bi uškopio opozicijsku inicijativu. To je potpuno očekivano jer je za poslijeratnu obnovu Banije uvelike odgovornost na Ivi Žiniću, aktualnom sisačko-moslavačkom županu i uglednom pripadniku HDZ-ove nomenklature. Utoliko bi otkrivanje njegovih propusta iz prošlosti povuklo pitanje političke, a možda i materijalne odgovornosti ne samo Žinića, nego i HDZ-a. Sumnjamo da je Andrej Plenković baš toliko jako posvećen traženju istine.

No, ovo istražno povjerenstvo ima svrhu jer treba prisiliti Plenkovićevu Vladu da objavi informacije, koliko je potrošeno na obnovu, koje su tvrtke izvodile radove, a tko je nadgledao i na kraju potpisao da su kuće obnovljene stručno i u skladu s propisima. Ili barem u Hrvatskom saboru glasno postaviti pitanja, što jest jedan od poslova parlamentarne opozicije. Pritom je interesantno da su se oko ove teme udružili ljevica (Možemo! i SDP), liberali (Glas i Centar) i desni konzervativci (Domovinski pokret i Most). U najmanju ruku, bit će zanimljivo gledati kako s istih pozicija nastupaju Sandra Benčić i Stjepo Bartulica ili Nino Raspudić i Mirela Ahmetović.

Međutim, prve najave o tome što će se tražiti pokazuju gdje bi mogli nastati problemi. Iz oporbe poručuju kako žele informacije o cjelokupnoj poslijeratnoj obnovi, a ne isključivo o području Banovine. Ako ostanu pri tom zahtjevu, sve bi se lako moglo razvodniti. Između 1991. i 1995. bila je okupirana jedna trećina Hrvatske i poslije su obnavljani deseci tisuća objekata, od slavonskih sela, preko Like, Korduna i Banije do Knina i Konavala.

Prilično precizno se zna koliko je utrošeno novca jer je još Vlada Ivice Račana izvijestila da se radi o 25 milijardi kuna. Poslije je većina sredstava išla za obnovu kuća srpskih povratnika, a i te brojke nisu tajna. Usto, lako je dokazati da se na Baniji loše radilo - dovoljno je vidjeti posljedice potresa, ali kako nešto slično dokazati u Dalmatinskoj zagori ili Okučanima? Teško, pa i nemoguće.

Zato bi oporba trebala precizno postaviti ciljeve jer prekomjernim granatiranjem HDZ-a neće pogoditi metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:54