IZBORI

HDZ gubi, a HSS i HNS dobivaju

Hrvatska bi, prema prijedlogu HSS-a, umjesto na deset izbornih jedinica, bila podijeljena u pet regija. Bile bi to središnja Hrvatska, Primorje i Istra, Dalmacija, Slavonija te zagrebačka regija. Glasovalo bi se na dva listića
Zagreb, 060709.Nastavak 11. sjednice Hrvatskoga sabora na kojoj zastupnici raspravljaju o povjerenju novoj Vladi i mandatarki Jadranki Kosor. Rasprava se u Saboru oduzila do kasnih nocnih sati pa ce se na glasovanje o povjerenju morati jos malo pricekati. Na slici: kako je rasprava potrajala zastupnici su otisli na pauzu te ostavili polupraznu dvoranu.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar/CROPIX

ZAGREB - Da su prije tri godine parlamentarni izbori provedeni po novom izbornom modelu, HDZ bi u Saboru imao dva zastupnika manje , a najviše bi profitirali HNS, ali i HSS, od kojeg je i stigao prijedlog o pet regija umjesto deset izbornih jedinica. Narodnjaci bi danas imali tri, a seljaci dva zastupnika više nego što su prema važećem izbornom zakonu osvojili 2007.

14 zastupnika po regiji

Model prema kojem bi se, umjesto u deset izbornih jedinica (plus lista za dijasporu i lista za manjine), glasalo u pet regija najviše bi naštetio manjim strankama, posebno regionalnim - IDS i HDSSB imali bi danas u Saboru samo po jednog, a ne po tri zastupnika. Premda bi i najveća oporbena stranka, SDP, od nove izborne podjele imala koristi, one ne bi bile značajne jer bi joj to, da se 2007. glasalo u pet regija, donijelo samo jednog zastupnika više. Drugačiji izborni model ne bi utjecao na sastavljanje vlade jer bi HDZ s partnerima imao većinu. S pet mandata dijaspore, ta bi razlika bila šest mandata u odnosu na zbroj mandata SDP-a, HNS-a i IDS-a. Čak i da su lijevi i desni na izbore izašli u predizbornim koalicijama, HDZ bi s HSS-om i HSLS-om imao prednost od dva mandata u donosu na SDP, HNS i IDS.

Rezultati su to analize koju je napravio HSS, i to na temelju izbornih rezultata iz 2007. godine. U toj su stranci naprosto glasove koje su stranke dobile u deset izbornih jednicima sada grupirali u pet regija te tako dobili “nove mandate”. No, izborni model kakav predlaže HSS, osim pet regija umjeto deset izbornih jedinica, predviđa još jednu novinu - glasalo bi se na dva listića. I tu su izmjenu HSS-ovci uklopili u svoju analizu, koja je pokazala kakva bi danas bila parlamentarna slika Hrvatske da smo i prije tri godine imali izborni model od pet regija, koji bi značio i manje zastupnika. HSS je analizu napravio na osnovu 140 zastupnika, odnosno 14 po svakoj regiji te još 14 na nacionalnoj stranačkoj listi.

I HDZ napravio analizu

- Naš prijedlog je prijedlog za raspravu i ne znači da mora biti ovakav kakav smo predložili. HSS jedino želi da se do 1. srpnja ove godine dogovorimo hoće li se ići u izmjene izbornog zakonodavstva ili ne. Ako odlučimo da nešto treba mijenjati, onda moramo odmah početi s javnom raspravom, a ako pak zaključimo da sve treba ostati kao do sada, onda se moramo dogovoriti da se više nikakve izmjene ne spominju do idućih izbora - objašnjava glavni tajnik HSS-a Nenad Matić.

Gotovo istu analizu napravili su, neslužbeno doznajemo, i u HDZ-u. I njihova je pokazala iste rezultate - dva mandata manje HDZ-u. Stoga, navodno, u vladajućoj stranci nisu previše skloni promjenama izbornog zakonodavstva. Njihov majstor za ustavnu i zakonodavnu proceduru Vladimir Šeks upravo je taj argument i koristio na razgovorima o HSS-ovu prijedlogu.

- Pa zašto bismo mjenjali izborni zakon ako bi to značilo manje mandata - rekao je navodno Šeks kolegama iz HSS-a.

Važno zbog novca iz EU

Iako je analiza pokazala da bi regionalni pristup na izborima išao na ruku HSS-u, koji ga zato i zagovara, u toj stranci odbacuju da im je glavni cilj nove regionalne podjele veći broj saborskih mandata.

- Kad bismo imali takav izborni model, već na idućim izborima on bi nam znatno olakšao da zaživi podjela Hrvatske na pet statističkih regija, što je, pak, važno zbog povlačenja novca iz EU. Podjela na pet statističkih regija bila je naš glavni cilj, a iz njega je onda potekla i izmjena izbornog zakonodavstva - tvrdi potpredsjednik HSS-a i Vlade Božidar Pankretić.





Listić 1

Na nacionalnom listiću birači bi glasali samo za stranku, koja bi onda, s obzirom na broj osvojenih glasova, određivala tko će u Sabor od njezinih članova. Na taj način stranke bi i dalje samostalno određivale tko će ih u određenoj regiji zastupati u parlamentu. Dakle, to bi bio model kao i do sada, ali bi se maksimalno biralo 14 zastupnika.

Listić 2

Na drugom, regionalnom listiću svaki bi birač, osim stranke, zaokružio i konkretno ime od 14 kandidata s odabrane liste. Zastupnici bi postali oni kojima su birači dali najviše glasova te stranka ne bi mogla samostalno raspoređivati mandate. Uvjet za kandidiranje na toj regionalnoj listi bio bi da kandidat dolazi iz tog kraja, odnosno da tamo živi dulje vrijeme.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:48