SAVEZ ZA HRVATSKU

HDZ GUBI POTPORU CRKVE 'Konzervativna revolucija napravitće štetu, a Karamarko to ne vidi'

Konzervativna revolucija, kaže izvor u HDZ-u, napravit će najviše štete našoj stranci, a Karamarko to ne vidi

- Tomislav Karamarko jako griješi ako misli da će HDZ-u koristiti ta svojevrsna konzervativna revolucija koju je izazvala udruga “U ime obitelji” s referendumom o braku. Bojim se da naš predsjednik ne razumije da će najviše štete od toga imati upravo HDZ - zabrinuto je rekao jedan HDZ-ov zastupnik u vrijeme referendumske euforije koja je izbacila Željku Markić i njenu katoličku udrugu u političku orbitu.

OSAM STRANAKA DESNICE UJEDINILO SE U SAVEZ ZA HRVATSKU 'Mi ćemo promjeniti dominaciju HDZ-a i SDP-a'

Nije trebalo proći puno vremena da se to počne ostvarivati. Željka Markić svoj politički kapital nije prepustila HDZ-u već ga je dobio Savez za Hrvatsku kojemu je pristupila i njena stranka Hrast. Nova je to konzervativna politička grupacija koja pretendira uzeti dobar dio birača desnice.

Prvi izborni test

Do parlamentarnih izbora ostalo je manje od dvije godine, što znači da je pravo vrijeme da se zauzmu startne pozicije.

Izbori za Europski parlament u svibnju bit će prvi pokazatelj novog odnosa snaga na političkoj sceni.

Iako je i do sada bilo pokušaja stvaranja snažnog bloka desnice, Savez za Hrvatsku ima realne šanse pridobiti relevantan broj glasača.

Prvo, u Savezu je HDSSB, stranka Branimira Glavaša koja već godinama suvereno vlada u Slavoniji. Popularnost HDSSB-a na istoku zemlje je neupitna i već to jamči Savezu siguran ulazak u Sabor.

Kaptol voli Markić

Drugo, Savez će sigurno imati otvorenu podršku Katoličke crkve koja cijelo vrijeme podržava ideje i angažman Željke Markić. Crkva je do sada uvijek, manje ili više otvoreno, na izborima stajala iza HDZ-a. Sada bi se prvi put moglo dogoditi da HDZ ostane bez podrške klera jer njegove ideje puno bolje zagovaraju i brane ljudi okupljeni u Savezu za Hrvatsku.

Uz stranku Željke Markić i HDSSB, u Savezu je još Hrvatska zora Milivoja Kujundžića (koji je napustio HDZ) i HSP.

Karamarko nije uspio pretvoriti HDZ u stožernu stranku desno od centra što mu je bio cilj kada je preuzeo njezino vođenje.

HDZ-ov koalicijski potencijal sveo se na staro društvo: HSS, HSP AS, Blok umirovljenici zajedno i možda HSLS (liberalima je ponuđena suradnja, ali još nisu odlučili o ponudi). Dodatni je Karamarkov problem što mu Europska pučka stranka sada brani da na listi za europske izbore bude euroskeptična Ruža Tomašić, šefica HSP-a AS.

Ako popusti pritisku europskih pučana, ne samo da će ugoziti rezultat HDZ-a na europskim izborima, nego Karamarko može dugoročno ostati i bez onog dijela desnih birača koje mu je donijela Tomašić.

SDP-u je na ljevici ostao isti konkurent, Laburisti Dragutina Lesara. Ali, Lesarov populizam je po svemu sudeći dosegao svoj maksimum, pa otuda Zoranu Milanoviću ne prijeti opasnost.

ORAH Mirele Holy računa na razočarane SDP-ove glasače, no njen samostalni izlazak na euroizbore vjerojatno će potvrditi da ta stranka sama nema potencijala za ozbiljniji rezultat.

Male stranke ljevice

Na europske izbore SDP ide sa sadašnjim partnerima iz Kukuriku koalicije - HNS, IDS i HSU - a vjerojatno će u istom sastavu i na iduće parlamentarne.

Ni Milanović nije proširio svoj koalicijski potencijal, štoviše, njegov strateški koalicijski partner, HNS, upitne je vrijednosti nakon izbacivanja Radimira Čačića. Tom odlukom HNS se zapravo bacio SDP-u u naručje: bez koalicije s Milanovićem narodnjaci neće biti relevantni.

Najveća prijetnja SDP-u postaju dezideologizirane, može se reći tehnomenadžerske političke opcije koje će voditi Radimir Čačić, Milan Bandić i Nikica Gabrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:48