UNUTARSTRANAČKA PREVIRANJA

HDZ GUBI VEĆINU U LICI? Sedam HDZ-ovaca stalo na stranu odmetnutog župana Darka Milinovića

Prelaskom polovice HDZ-ovih vijećnika u nezavisne, vladajućoj koaliciji ostalo ih je 12, a za većinu u Skupštini potrebno je 17
Marijan Kustić i Darko Milinović
 Robert Fajt / CROPIX

HDZ je, prema svemu sudeći, u ovom trenutku izgubio većinu u Županijskoj skupštini Ličko-senjske županije. Naime, od 14 HDZ-ovih vijećnika u Skupštini, njih sedam, kako su naveli, odlučili su od jučer djelovati kao nezavisni vijećnici.

Riječ je o Nikoli Hećimoviću, Mili Krivokući, Zdenku Mišiću, Jeleni Pezelj Starčević, Martini Tenđeri, Bošku Staparu te Ani Manjerović.

Vrijeđanje dostojanstva

Kao razlog za prelazak u nezavisne vijećnike naveli su nezadovoljstvo politikom koju provode novi šef ličko-senjskog HDZ-a Marijan Kustić i predsjednica Županijske skupštine Nada Marijanović. Sve je kulminiralo nakon smjene dvojice članova HDZ-a u Upravnom vijeću Županijske uprave za cesta prije otprilike mjesec dana. Podsjetimo, tada su iz Upravnog vijeća maknuti HDZ-ovci Ivica Čačić, nekadašnji šef utemeljitelja HDZ-a, te Juraj Verzon koji je bio predsjednik TO HDZ-a grada Gospića, a jedan od imenovanih u Upravno vijeće HNS-ovac je Ernest Petry koji je na izborima za župana bio protukandidat Milinoviću.

“Nakon uzastopnog omalovažavanja i očitog pokušaja formiranja nove većine u Županijskoj skupštini koja nije odraz politike kojom smo dobili zadnje izbore, što pokazuje mijenjanje članova HDZ-a u Upravnom vijeću ŽUC-a te najnovije izvanredno sazivanje sjednice Županijske skupštine za koje smatramo da nema nikakvog razloga, odlučili smo obavijestiti javnost da od danas u Skupštini djelujemo kao nezavisni klub”, stoji u obrazloženju sedmero vijećnika. Navode i da politika koju provode Kustić i Marijanović duboko vrijeđa njihovo dostojanstvo jer ih o mijenjanju članova HDZ-a iz Upravnog vijeća ŽUC-a nisu ni konzultirali, niti su ih, kako su naveli, pozivali na sjednice Kluba.

Sukob dviju struja

- To smatramo politički i ljudski neprimjerenim - obrazložili su odmetnuti vijećnici i istaknuli da će ubuduće kao nezavisni klub podupirati rad ličkog župana Darka Milinovića.

Ovo je prvi put u gotovo 30 godina, koliko postoje, da HDZ ostaje bez većine u skupštini Ličko-senjske županije koja je slovila kao njihova utvrda, ali koja to očito više nije nakon što je bivši član Predsjedništva HDZ-a i tamošnji župan Darko Milinović izbačen iz stranke. Njegovo izbacivanje, te izbor Kustića kao jedinog kandidata, na mjesto šefa ličko-senjskog HDZ-a, doveli su do podjela te sve češćih sukoba između dviju struja u ličkom HDZ-u, a sada su se članovi stranke razjedinili i u Skupštini u kojoj situacija trenutačno izgleda ovako - od ukupno 32 vijećnika, HDZ i njihovi partneri su do jučer imali 19 vijećnika, od kojih je bilo 14 HDZ-ovaca.

Prelaskom polovice HDZ-ovih vijećnika u nezavisne, vladajućoj koaliciji ostalo je njih 12, a za većinu je potrebno 17 vijećnika. Tko bi HDZ-u mogao priskakati u pomoć, ostaje vidjeti. Zadnji put, kad se glasalo o smjenama u Upravnom vijeću ŽUC-a, spasila su ih dva glasa SDSS-a i jedan bivši član SDP-a.

U HDZ-u neslužbeno kažu da njihova većina u Skupštini nije upitna.

- Vidjet ćete već za 15-ak dana, pri glasovanju o proračunu, da imamo većinu. Ova situacija nije od jučer, traje dva mjeseca, a tih sedam HDZ-ovaca nije glasalo ni prilikom smjena u Upravnom vijeću ŽUC-a pa su one ipak provedene. Neće od tog kluba nezavisnih biti ništa. Mi imamo 17 vijećnika - kazao je izvor iz stranke, blizak vodstvu, ali nije želio otkriti na koga sve računaju u Skupštini.

Politički obračuni

Kazao je tek kako je znakovito da su te informacije izašle u javnost dan prije izvanredne sjednice Županijske skupštine. Politički obračuni u toj županiji očito se nastavljaju. Novi sukob mogao bi se dogoditi i oko izbora za novog šefa gospićkog HDZ-a. Ti izbori više su se puta odgađali, a još nije poznat novi termin. Prema zadnjim informacijama iz HDZ-a, trebali bi biti u siječnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:09