RASPRAVA U SABORU

HDZ hvali, a oporba traži preispitivanje prijedloga zakona o sigurnosti prometa

Nećemo podržati ovaj prijedlog jer se ne poštuje mišljenje strukovnih i udruga pacijenata. Preispitajte zakon, kaže Andreja Marić

Dalija Orešković

 Damjan Tadic/CROPIX

I nakon cjelodnevne rasprave, saborska oporba i većina ostale su u četvrtak pri svojim različitim ocjenama izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje je predložila Vlada - HDZ ga hvali, a oporba traži preispitivanje zakona.

Oporba ustrajava u ocjenama da prijedlog - po kojemu bi obiteljski liječnici morali obavještavati MUP o privremenoj nesposobnosti pacijenta da upravlja vozilom - nije dobar niti prihvatljiv. HDZ pak hvali zakon.

Predloženi zakon možda je ispred svog vremena, kaže Ante Bačić (HDZ) i naglašava kako su u njega uvrštene "određene stvari" koje su tehnološki aktualne u svijetu, poput električnih romobila, zabrane parkiranja na punionicama električnih vozila itd.

Zadovoljan je što je predlagatelj prihvatio prijedlog da se određena vozila Hrvatskog Crvenog križa interventnog karaktera uvrste među vozila s pravom prednosti prolaza.

Nećemo podržati ovaj prijedlog jer se ne poštuje mišljenje strukovnih i udruga pacijenata. Preispitajte zakon, poručuje Vladi Andreja Marić (SDP).

Zakonu nedostaju analize, poziva se i na neke europske norme, iako gotovo niti jedna europska zemlja nema rješenja kakva se nude u Hrvatskoj, kaže Ivana Posavec Krivec (Socijaldemokrati).

Dalija Orešković (Centar) proziva HDZ da cijeli dan nije iznio prijedlog o "prostoru usuglašavanja".

Nitko od HDZ-a nije se sjetio reći 'liječnička struka ukazuje na probleme, idemo vidjeti možemo li im negdje izaći u susret', kaže zastupnica koja ističe da liječnike smeta što će podatke o zdravstvenom stanju morati unositi u evidencije koje će biti dostupne onima kojima ne bi trebale biti.

Možemo li napraviti iskorak i reći da se neće upisivati dijagnoze, nego samo podatak da u određenom razdoblju postoji privremena nesposobnost upravljanja vozilom, zanimalo je Orešković.

Sabor bi o izmjenama predmetnog Zakona trebao glasovati u petak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2023 22:44