NOVI HREJTING

HDZ i dalje prvi izbor birača, SDP prilično zaostaje, Možemo treći, još samo dvije stranke prelaze prag

Kod SDP-a pomak je od 1,1% u minus, a kod Domovinskog pokreta 1,6% u plus

Andrej Plenković, Sandra Benčić, Peđa Grbin

 Goran Mehkek/Marko Todorov/Lucija Ocko/Cropix/

HRejting, istraživanje HRT-a o popularnosti političkih stranaka, donosi kako su u mjesecu, u kojem smo i službeno ušli u izbornu godinu, raspoređene stranačke snage kada je o parlamentarnim izborima riječ.

- Iako službeni datum raspuštanja Sabora, a time i parlamentarnih izbora još nitko, osim možda HDZ-a ne zna, u neslužbenoj su kampanji - svi. Više ili manje uspješno. Ako se kao mjerilo uzme naša anketa, više je uspješno samo pet stranaka, a manje ili neuspješno njih čak 14, rekla je novinarka Tatjana Munižaba predstavljajući rezultate istraživanja.

Tih "samo pet" koje bi, da su ovu nedjelju izbori, zadržale parlamentarni status su: HDZ koji zaokružuje oko četvrtinu ispitanika (25,6%) dok su druga politička snaga i vjerojatno najpoželjniji koalicijski partner svima - neodlučni. Trenutačno ih je 16,5%. Jedan posto manje ima SDP (15,6%), koji bi s Možemo (11,2%), da nije dobio odbijenicu, bio nadomak 27%. Most bi imao 8,3% potpore. Peta i posljednja stranka koja prelazi izborni prag je Domovinski pokret koja rujan završava na 7,4%.

- U skladu s biračkom potporom u anketi HRT-a, preostalih 14, danas mahom parlamentarnih stranaka, može se podijeliti u tri skupine: one iznad, oko i ispod 1%. Skupinu iznad jedan predvodi Centar (1,8%). Za razliku od njih, HSS (1,4%), Fokus (1,3%) i HNS (1,2%) bliže su potpori od 1% nego od 2%. Oko 1% vrte se četiri stranke. Sve parlamentarne ili europarlamentarne - Radnička fronta (1,1%), Ključ Hrvatske (1,1%), IDS (1%), Odlučnost i pravednost (1%). Manje od 1% ili tek pola posto potpore imaju: Hrvatski suverenisti (0,9%), HSU (0,9%), AP - Akcija za promjene (0,8%), najjači oporbeni saborski klub Socijaldemokrati (0,6%), HSLS (0,5%) i posljednji Zekanovićev HDS (0,3%), dodala je.

Munižaba je izvijestila ima li znatnijih pomaka u popularnosti stranaka ako se pogleda godinu unatrag.

- Najkraći bi odgovor bio: sve je isto kao lani. Analiziramo li popularnost samo relevantnih stranaka, odnosno onih pet za koje je svaki naš HRejting pokazao da prelaze izborni prag, većina ih je punih 12 mjeseci u hibernaciji. Samo se kod dviju u odnosu na rujan prošle godine primjećuje malo veći, ali s obzirom na statističku pogrešku ankete - zanemariv pomak. To su SDP i DP. S tim što je kod SDP-a pomak od 1,1% u minus, a kod Domovinskog pokreta 1,6% u plus.

HRejting je proveden od 14. do 18. rujna. Obuhvaćeno je 1100 ispitanika, najveća moguća pogreška je +/- 3,54%, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 22:48