CROBAROMETAR

HDZ i dalje vodeća stranka, ali s negativnim trendom, SDP četvrti mjesec zaredom u porastu

Postotak građana koji vjeruju da država ide u pogrešnom smjeru je naglo porastao. U to je uvjereno 74 posto ispitanih

Andrej Plenković, Peđa Grbin, Tomislav Tomašević, Zoran Milanović

 Cropix/

Jesu li događaji poput izbora Ivana Turudića na mjesto šefa DORH-a ili ulaska policije u Ministarstvo kulture ostavili posljedice na popularnost političkih stranaka?

Novi Crobarometar otkriva: promjena ima, ali ne i tektonskih. Uspije li, međutim, oporba zadržati ovakav trend, u izbornu bi utrku mogli ući s bitno boljih startnih pozicija nego što su i sami vjerovali prije samo nekoliko mjeseci.

HDZ je i dalje prvi, podržava ih 28,7 posto naših ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Na drugom mjestu je SDP s 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a, ali je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu. Raste i platforma Možemo! i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno 7 posto podrške Most - i oni uz pozitivan trend - a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom. Male su to ipak razlike, bitka za treće mjesto i dalje je neizvjesna.

Od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, niti jedna nema podršku veću od 1,5 posto a zanimljivo je da se malo smanjio i postotak neodlučnih, kojih je u veljači bilo neznatno više od 18 posto.

Inače, da se ovih dana održavaju izbori, na njih bi vjerojatno ili sigurno izašlo 69 posto naših ispitanica i ispitanika; 28 posto sigurno ili vjerojatno ne bi, a 3 posto - ne zna.

No, možda i najzanimljiviji podatak iz ovomjesečnog istraživanja tiče se smjera u kojem ide Hrvatska: postotak građana koji vjeruju da država ide u pogrešnom smjeru je naglo porastao - gotovo tri četvrtine građana, odnosno 74 posto ispitanih, je uvjereno u to - a to je čak 5 postotnih bodova više nego u prošlom mjesecu. Na ovoj razini nezadovoljstvo je prošli put bilo početkom ljeta, kada je pravosuđe bilo u štrajku, a HEP prodavao plin za cent. Još jedna mala podudarnost: iako najgore ocijenjen od svih institucija, i rejting sabora je u veljači bio na razini iz tog vremena - malo bolje od dovoljan - pa možda građani ipak vide kakav takav smisao u parlamentarnim okršajima kad se afere razotkrivaju.

Pojedinačna popularnost političara i ovaj mjesec bez pretjerano značajnih promjena. Zoran Milanović je i dalje najpopularniji političar u Hrvatskoj, na njega pozitivno reagira 50 posto ispitanih. Drugi je Božo Petrov na kojeg od svih ispitanih pozitivno reagira 40 posto. Tomislav Tomašević i Ivan Penava jedan su blizu drugog, jedan je pozitivac za 36, a drugi za 34 posto ispitanih. Peto mjesto najpopularnijih dijele Karolina Vidović Krišto i Dalija Orešković, 32 posto ispitanika ih doživljava kao pozitivke.

Najveći negativac i dalje je uporno Milorad Pupovac, gotovo tri četvrtine ispitanih ga tako doživljava. Loše stoji i Andrej Plenković, za 62 posto ispitanih on je ovog mjeseca bio negativac. Treći je Gordan Jandroković s 58 posto lošeg dojma, četvrti je šef oporbe Peđa Grbin, a peti Hrvoje Zekanović - jedan s 55 posto negativnog dojma, drugi s 52 posto.

Kad govorimo o neto dojmu - onome što ostaje kada od pozitivnog dojma oduzmemo negativni - u plusu je samo Zoran Milanović, i to za 6 posto. Božo Petrov je drugi, ali već je i on u laganom minusu od dva posto, baš kao i Karolina Vidović Krišto. Slijedi Davorko Vidović s -5, te Ivana Kekin s - 7 posto neto omjera.


Napomena: Istraživanje je provedeno između 1. i 17. veljače na uzorku od 989 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 14:34