ODBIJENO IZVJEŠĆE

HDZ i oporba se udružili protiv HERA-e: ‘Kako je moguće da nisu uočili ništa sumnjivo?‘

Stanje u sektoru plina i toplinarstva je oskudno obrađeno, a to je zabrinjavajuće, rekao je Žarko Tušek

Hrvatski sabor

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski klubovi izrekli su u četvrtak niz zamjerki na rad Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) u prošloj godini, te su nakon Vlade i nadležnog Odbora za gospodarstvo, i vladajući Klub HDZ-a kao i oporbeni klubovi najavili da neće prihvatiti izvješće o tom radu.

Izvješće za 2021. je opsežno, koncentrirano je na stanje u sektoru električne energije, dok je stanje u sektoru plina i toplinarstva oskudno obrađeno, a što je zabrinjavajuće, rekao je Žarko Tušek (HDZ).

U Izvješću, ističe, nije našao podatak koji bi na bilo koji način detektirao ili ukazao na anomaliju vezanu za trgovinu i cijenu plinom, vezano za nedavnu aferu u Ini koja se procjenjuje na milijardu kuna.

Kako je moguće da HERA, kao regulator, a s obzirom na sve informacije i ovlasti koje imate, niste uočili ništa sumnjivo u toj aferi?

"Svi moramo tražiti da se sve vezano za ovu pljačku prirodnog plina rasvijetli, a svi odgovorni sankcioniraju“, naglasila je Vesna Vučemilović (HS).

Nakon rasprave o HERA-i i Ininom plinskom poslovanju na Odboru za gospodarstvo, bilo je, kaže, evidentno da se naša regulatorna tijela izmotavaju, pokušavaju sa sebe otkloniti odgovornost za malverzacije sa domaćim plinom. Na njihovu žalost, to nije moguće, zakon i pravilnici su jasni, trebali su ih samo primjenjivati i raditi ono za što su plaćeni, poručila je.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je da će cijenu za to što se dogodilo plaćati cijelo hrvatsko društvo. "Cijenu ove pljačke u ovom trenutku plaćaju svi građani Hrvatske višim računima za energente", dodao je, ustvrdivši da je Vlada "reagirala post festum, kada se sve dogodilo".

Naveo je i kako do danas ‘nitko iz Vlade nije javnosti objasnio zašto kada HDZ-ovac iz Ine plin prodaje Plenkovićevu prijatelju, on može ići po 20 eura, a kada ga Ina, na temelju Vladine odluke prodaje HEP-u da bi dalje išao građanima i poduzetnicima, cijena je dvostruko veća‘.

I Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da je Vlada, zajedno sa premijerom Plenkovićem, politički odgovorna za aferu u Ini. "Ova afera je teška toliko da iznosi 727 kuna po svakom kućanstvu u Hrvatskoj, odnosno po tri prosječna mjesečna računa za struju prosječnog kućanstva", rekla je.

Mostov Zvonimir Troskot kaže da HERA nije neovisna regulatorna agencija već je "kazalište lutaka" koje se pomiče kako to kaže Ministarstvo gospodarstva, tj. kako to kaže premijer Plenković.

Tijekom rasprave potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner je iz sabornice udaljio Željka Lenarta (Klub HSS-a i Radničke fronte) koji je dobio treću opomenu odgovarajući HDZ-ovom Stipanu Šašlinu, koji je, pak, replicirao na njegovo izlaganje, a za što je i on zaradio opomenu.

Lenart nije mirno prihvatio tu Reinerovu odluku ocjenjujući da mu ne da govoriti. "Mislite da ćete nam začepiti usta, nećete", rekao je Lenart dok ga je Reiner pozivao da se drži Poslovnika Sabora.

Zastupnici su bez rasprave odradili točku vezanu uz izbor, imenovanja i razrješenja u saborskim odborima. Tako će, među inim, zbog prestanka zastupničkog mandata Ljubomira Kolareka (HDZ) u Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zamijeniti Dražen Srpak (HDZ), Krešo Beljak (HSS) u Odboru za pravosuđe zamijenit će Ivanu Kekin (Nova ljevica), koja će Beljaka zamijeniti u Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku.

Na čelu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije HDZ-ov Josip Borić

Zbog prelaska u oporbu Nataliju Martinčević (Reformisti) će na čelu Odbora za informiranje, informatizaciju i medije zamijeniti HDZ-ov Josip Borić.

Član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove Miro Totgergeli (HDZ) rekao je i da je taj Odbor podržao prijedlog predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića o razrješenju zamjenika tajnika i tajnika sjednice Hrvatskog sabora Ivana Bukarice, zbog odlaska u mirovinu.

Totgergeli je Bukarici, uime saborskih zastupnika i članova tog Odbora, zahvalio za sve što je radio i što ih je ‘trpio‘ nekada u do ranih jutarnjih sati. Čestitkama se pridružio i potpredsjednik Sabora Furio Radin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2023 18:09