SLAVE KERUM I BANDIĆ

HDZ izgubio Dubrovnik i Vukovar

Za HDZ Vukovar je više od grada. No, na izborima sve je moguće. Život ide dalje. Vlada će, nadam se, dobro surađivati sa SDP-ovim gradonačelnikom, kaže Jadranka Kosor

ZAGREB - HDZ je izgubio krajni istok i jug Hrvatske! Sanaderova stranka, kako pokazuju prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva, više nema gradonačelnika niti u Vukovaru niti u Dubrovniku. U Vukovaru je HDZ-ovog kandidata Damira Barnu pobjedio SDP-ovac Željko Sabo, a Dubravka Šuica gotovo do nogu potučena je od Andra Vlahušića kandidata HNS-a i SDP-a. Nakon što je izgubio istok i jug Sanaderu su ostali samo Zadar i vječna HDZ-ova utvrda Lika.

Zagreb opet Bandiću

Niti u jednom drugom većem gradu HDZ neće imati gradonačelnika. U Zagrebu i dalje vlada Milan Bandić, Osijek i županija su Glavaševi, Dubrovnik i Vukovar izgubljeni su sinoć, Rijeka je oduvijek crvena, a Split nije htio niti SDP-ovca niti HDZ-ovca već Keruma.

SDP nije uspio zagospodariti Splitom budući da je Željko Kerum pobijedio Ranka Ostojića, a gradonačelnik Velike Gorice više neće biti SDP-ovac Tonino Picula već HDZ-ovac Dražen Barišić, a HDZ je za samo 300 glasova uspio zadržati Sisak. U središnjici HDZ-a je sinoć atmosfera bila manje euforična nego prije dva tjedna, bez kulisa stranačke mladeži, a opet nije bilo niti Sanadera koji je na putu u New Yorku.

- Za HDZ i cijelu Hrvatsku Vukovar je više od grada. No, na demokratskim izborima sve je moguće. Život ide dalje. Nadam se da će Vlada dobro surađivati i s novim vukovarskim gradonačelnikom - izjavila je zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor.

Nada u Dubrovniku

Dok su se s porazom u Vukovaru sinoć oko 22 sata u HDZ-u već pomirili za Dubrovnik su još gajili nade da ipak nije sve izgubljeno.

- Dubrovnik još nije gotov. Vodi se teška borba - rekla je kratko Kosor da bi pola sata kasnije Kosor ipak priznala: izgubili smo i Dubrovnik. Otkrila je kako je preko telefona tješila svoju stranačku kolegicu Šuicu “nemoj se ništa živcirati ipak si dobila 2 tisuće glasova više nego na parlementarnim izborima”. U SDP-u su već nakon prvih rezulatata bili bili sigurni da su i Dubrovnik i Vukovar njihovi.

- Sretni smo zbog Dubrovnika i Vukovara, ali i zbog Zagreba gdje smo zadržali vlast. Iako nismo pobjedili u Splitu, on odavno nije niti HDZ-ov. Ovo je velika pobjeda SDP-a. Imamo devet gradonačelnika više! - komentirala je Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a koja nije skrivala razočaranje što Picula nije uspio zadržati Goricu.

I dok se još do prvog kruga u HDZ-u, ali i sama Šuica bili uvjereni u laku pobjedu u Dubrovniku čime bi se mandat Sanaderove stranke u najjužnijem hrvatskom gradu produžio na 12 godina, u Vukovaru se pobjeda SDP-ovca nije očekivala budući da je HDZ-oac Barna u drugi krug išao sa čak 10 posto prednosti. Barna se opravdavao kako je SDP-ovac Sabo pobjedio zahvaljući glasovima srpske manjine.

Dosadašnja gradonačelnica Dubrvnika Dubravka Šuica još sinoć oko 21 sat čestitala je Vlahušiću na pobjedi.

Da joj je poraz sa više od 17 posto razlike itekako teško pao najbolje su pokazale njezine suze: rasplakala se kada je čula da je nakon osam godina izgubila mjesto graddonačelnice. Priznala je kako se se dubrovčani očigledno zaželjeli promjena.

- Ali i demagogije i trećih lica. Nadam se da će novi gradonačelnik ispuniti sve ono što je obećao u kampanji, te da ću i ja kao građanka ovog grada uživat u tome - poručila je Šuica okružena obitelji i suradnicima.

Nije otkrila jeli se usudila nazvati šefa stranke Ivu Sanadera koji joj je prije 17. svibnja poručio da mu se ne javlja ako ne pobjedi. Novi gradonačelnik Dubrovnika Vlahušić sinoć je priznao:

- Osjećam se kao u bajci!

Poručio je Šuici kako “neće biti prljavih igara ni osveta”.

Ostali rezultati izbora za gradonačelnike u drugom krugu bili su manje više očekivani i dali su se naslutiti već u prvom krugu - Milan Bandić osvojio je svoj četvrti mandat na čelu glavnog grada i još će četiri godine voditi Zagreb. Nezavisni Josip Kregar, nije se niti u drugom krugu uspio ozbiljnije približiti neprikosnovenom Bandiću.

Split Kerumu

Drugim najvećim hrvatskim gradom, Splitom, do 2011. vladat će kontroverzni poduzetnik Željko Kerum jer neslužbeni podaci pokazuju kako

Kerum vodi za više od 15 posto ispred SDP-ovac Ostojića. Za razliku od ostatka Hrvatske gdje u većim gradovima nezavisni kandidati nisu imali gotovo nikakve šanse protiv jakih stranačkih pojedinaca, birači u Splitu odlučili su se na model - poduzetnika na čelu grada.

Njima on nije potpuno stran budući da su poduzetnici okupljeni u Listi Velog Mista prije četiri godine također ušli u vlast grada pod Marjanom,

HSP-ovac Anto Đapić definitivno je izgubio i svoje posljednje političko uporište jer u Osijeku vodi Glavašev Krešimir Bubalo. HDZ koji se u Osijeku pouzdao upravo u Đapića nije uspio dobiti niti Osječko baranajskog župana - HDSSB će imati župana i u iduće četiri godine. HDSSB je potvrdio svoju svoju vlast u toj županiji - Vladimir Šišljagić za više od 10 posto prešišao je HDZ-ovog kandidata za župana Tomislava Ivića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 09:04