DALIJA OREŠKOVIĆ

‘HDZ je prilično baždaren na korupcijske afere svojih visokih dužnosnika‘

‘Naše institucije se ne mogu othrvati utjecaju HDZ-a‘, rekla je zastupnica Stranke s Imenom i Prezimenom
Dalija Orešković
 Damjan Tadic/Cropix

Saborska zastupnica Dalija Orešković (Stranka s Imenom i Prezimenom) komentirala je u subotu u emisiji Novi dan N1 televizije koliko je neugodno za HDZ što je optužnica protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića stigla baš pred izbore.

Branko Bačić komentirao je u petak kako je upravo to dokaz da HDZ ‘ne drži šapu na pravosuđu’.

“Neugodan trenutak za HDZ, rekla bih da je HDZ prilično baždaren na korupcijeske afere svojih visokih dužnosnika”, kaže Orešković.

“Što se tiče Bačićeva izjave, rekla bih da to nije točno. Njegova je izjava u interesu razvoja i opstanka HDZ-a, a kontra razvoja Hrvatska i opstanka njenih institucija. Aferu su otkrili mediji i reagirano je tek kad je pristisak javnosti postao toliki da ugrožava opstanak parlamentarne većine”, smatra ona.

“Naše institucije se ne mogu othrvati utjecaju HDZ-a”, rekla je Orešković za N1 televiziju.

U zdravstvu trenutno imamo mnogo problema, USKOK češlja dokumentaciju Ministarstva zdravstva za platformu Cijepise. Što je s korupcijskim mehanizmima?

“Ne funkcioniraju”, govori saborska zastupnica Centra objašnjavajući da je, kad do korupcijske afere dođe, već kasno.

“Sredstva su potrošena, šansa da se ona vrate u proračun je mala. Do trenutka kad ćemo doći do pravomoćne presude će proći desetljeće. Trenutno nemamo mehanizme koji bi to spriječili. Naši trenutni kapaciteti se svode na lijepu fasadu i Potemkinovo selo ispod kojeg ne stoji ništa”, kaže.

“Javna nabava ima cijeli niz praznina o kojima se malo govori. Kad se govorilo o tome u Saboru, meni kao za inat nije bilo dopušteni ni ući u sabornicu zbog Reinerove opomene”, objašnjava.

“Nabava nije ni pod čijom kontrolom i razbijanjem nabave na manje iznose se često pogoduje političnim poduzetnicima. Komisija za kontrolu javne nabave dolazi u priliku nešto procijeniti tek kad se podnese žalba. Transparentnosti nema”, govori.

Orešković smatra da su transparentnost i digitalizacija načini da se tome stane na kraj.

“Javna dostupnost je ono što omogućava građanima da se uvjere što se događa, a daje i dobre alate za sustavan rad državnim tijelima. To je nešto što može svesti rizike od korupcije na najmanju moguću razinu”, kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2021 23:24