DIJASPORA NOVA I STARA

HDZ JE U IRSKOJ DOBIO SAMO JEDAN JEDINI GLAS! Čini se da novi hrvatski iseljenici više ne žele imati posla s Lijepom našom

 
Karlo Ressler i grad Cork
 Clodagh Kilcoyne / Goran Mehkek / REUTERS / Hanza Media

HDZ definitivno ne može biti zadovoljan rezultatima na izborima za Europski parlament - očekivali su pet mandata, a na kraju dobili četiri, jednako kao i SDP, iako su ukupno osvojili najviše glasova birača, 22,7 posto.

No, ono što posebno upada u oči su njihovi rezultati u inozemstvu. Nekada su bili neprikosnoveni favorit hrvatske emigracije, ali recentno iseljavanje građana od ulaska u EU 2013. godine to je znatno promijenilo.

Više tisuća Hrvata zadnjih je godina otišlo u Irsku, ali je samo njih 52 ispunilo važeće listiće u toj zemlji. Najviše glasova, 12, dobio je Živi zid, dok je SDP dobio 9 glasova, Mislav Kolakušić 7, platforma Možemo 6, a HDZ samo jedan jedini glas.

I dok je nova emigracija očito sklonija novim političkim opcijama, te u jednom dijelu naginje ulijevo, u državama u koje su Hrvati dominantno iseljavali tijekom 20. stoljeća, situacija je ipak drugačija.

Najbolji primjer za to je Australija, u kojoj su glasovi najviše išli izrazito desnim opcijama. Od 392 važeća glasa njih 131 je otišlo Hrvatskim suverenistima, dok su 116 glasova dobili Neovisni za Hrvatsku. HDZ ni tu ne može biti zadovoljan jer su završili tek na trećem mjestu sa 78 glasova.

Svi ostali dobili su po 11 glasova ili manje, od čega je SDP dobio samo 7, Amsterdamska koalicija 5, Zelena lista 2, a platforma Možemo samo jedan.

U Njemačkoj je pak bilo 2199 važećih glasova, a najviše su opet osvojili Suverenisti - 648. Neovisni za Hrvatsku dobili su 437 glasova, a HDZ 360 glasova.

U Srbiji, u kojoj su bile velike gužve na biračkim mjestima, na kraju je glasalo "tek" 1982 osobe, od čega je čak 1557 osvojio SDSS, što i nije neko iznenađenje. HDZ je u Srbiji dobio 183 glasa, te su daleki drugi iza stranke Milorada Pupovca.

No, HDZ može biti zadovoljan rezultatima u BiH gdje su od 10.839 važećih listića bili prvi izbor za 8168 birača. Drugi su Hrvatski suverenisti s 1003 glasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 08:20