OPORBENA PALJBA

‘HDZ je ‘zarobio‘ državu! Ako lokalni moćnici mogu utjecati na policiju i ishod istraga...‘

Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana izazvalo je niz oporbenih kritika, uz prozivanje policije

Saborski zastupnici (arhiva)

 Damjan Tadic/Cropix

Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića izazvalo je u srijedu u Hrvatskom saboru niz oporbenih kritika, uz prozivanje policije da krši zakone koje treba provoditi te upozorenja na ponašanje HDZ-ovih dužnosnika po obrascu "mogu što hoću".

Arsen Bauk (SDP) smatra da bi u aferi Dekanić najmanji naglasak trebao biti na njemu, jer on je samo još jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca koji misle da se mogu prema državi ponašati kao da je njihovo osobno i stranačko vlasništvo.

Veći bi fokus trebao biti na državnim službenicima, policajcima koji su očito, prema nalazu PNUSKOK-a, pomogli u prikrivanju Dekanićeva prometnog prekršaja izazvanog u pijanom stanju i eventualnoj šteti na službenom automobilu županije.

"Ako su policijski službenici u stanju nekog spasiti ili pokušati ga spasiti i zaštititi, onda se postavlja pitanje jesu li u stanju isto tako nekome ‘napakirati‘”, upozorio je naglasivši da je najvažnije pitanje krše li zakon službe koje imaju zadatak provoditi ga.

Benčić: HDZ onemogućuje neovisan rad policije

Ako se ispostavi da je izvještaj bio u bilo kojem dijelu lažiran, onda se radi o ozbiljnim kaznenim djelima koja su počinili djelatnici policije i sam protagonist nesreće, upozorila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok).

„No, puno više brine da bi taj slučaj pokazao da HDZ nije samo ‘zarobio‘ državu i njene institucije nego i onemogućuje neovisan rad službe za sigurnost građana, dakle policije. Nadam se da svi razumiju koliko je ozbiljno ako imamo slučajeve lokalnih moćnika, koji mogu utjecati na policiju i ishod istraga, kao i falsificiranje službenih dokumenata”, naglasila je.

Jedina prevencija je micanje HDZ-a s vlasti jer ne postoji ni jedna institucija niti segment života koji nije pod kontrolom nekog od njihovih moćnika. Svi mi smo samo feudi u njihovoj raspodjeli bogatstva i to mora prestati, poručila je.

Grmoja: To je modus operandi HDZ-a

Nikola Grmoja (Most) kaže kako je to "modus operandi HDZ-a kada pijani divljaju po cesti, kada zapošljavaju, kada rade bilo koje poslove koje se tiču javne dužnosti".

Poslije nastoje prikriti svoje marifetluke, a u tome im asistira mecena korupcije, Andrej Plenković, koji je branio i Dekanića i sve nas uvjeravao da je tu sve čisto, rekao je.

„Sada će policijski službenici ostati bez posla samo kako bi on prikrio da je pijan vozio službeni auto i ugrozio ljude u prometu. Ostanak na funkciji župana bio bi skandal par excellence, ali me ništa ne bi začudilo od Plenkovićevih kadrova”, poručio je Grmoja.

Mlinarić: Ostavku treba dati i načelnik vinkovačke policije

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) očekuje da ostavku podnese i načelnik vinkovačke Policijske uprave jer mu treba godinu dana da ustanovi tko je vozio auto, a postoje svjedoci koje se pokušalo kupiti i ucijeniti.

Pozvao je Dekanića da preuzme odgovornost i podnese ostavku, no, misli kako do toga neće doći.

„Vidjet ćemo hoće li podnijeti ostavku da se raspišu novi izbori, jer su namjerno razvukli slučaj na godinu dana kako bi sada Dekanić bio u istražnom zatvoru. Onda će on podnijeti ostavku u šestom mjesecu, pustit će ga van da se brani sa slobode, a zamjenik će preuzeti županiju", rekao je Mlinarić ustvrdivši da župana štiti Andrej Plenković.

Davor Nađi (Fokus) napominje da je to obrazac ponašanja HDZ-a, a ako se dokaže da politički moćnici imaju utjecaj na rad policije, to je vrlo opasno jer se nastavlja rušenje povjerenja građana u pravnu državu.

Već smo na nizu slučajeva vidjeli da nismo svi jednaki u hrvatskom društvu, upravo zbog toga je veliki broj Hrvata iselio iz Hrvatske, a ne samo iz ekonomskih razloga. HDZ nam takvim djelima kontinuirano pokazuje da provode ono što je njihov predsjednik rekao – "mogu što hoću", kaže Nađi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2023 22:34