AKCENT

HDZ kampanju za lokalne izbore može nazvati ‘Mito i korupcija‘

Politička dimenzija ovog skandala je očita. HDZ je dugo opozicija u Zagorju, a nakon ovoga teško seondje mogu nadati pobjedi
Žarko Tušek
 Dragan Matić/Cropix
Objavljeno: 26. siječanj 2021. 22:58

U HDZ-u su stvarno lijepo započeli pripreme za nadolazeće lokalne izbore. Predizbornu kampanju mogli bi nazvati "Mito i korupcija", a zasluge pripadaju visokom stranačkom dužnosniku Žarku Tušeku, koji je snimljen kako Viktoru Šimuniću, vijećniku iz Oroslavja, nudi posao i novac ako na idućim izborima pomogne HDZ-u u svrgavanju SDP-a u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Sve je snimljeno, ali Tušek u svoju obranu kaže da to što se čuje na snimci nije istina. To već postaje Pavlovljev refleks među hrvatskim političarima, koji uvijek kada ih se uhvati u koruptivnim radnjama odgovaraju da nije istina ono što su potpisali ili rekli, iako ih bjelodano demantiraju transkripti ili tonski zapisi. Tušek je napravio korak dalje jer on je - uvrijeđen.

"Atmosfera je bila takva da bih je opisao prijateljskom i tako sam ušao u razgovor i s kolegom Šimunićem, a on je to nekorektno i neljudski zlorabio, kao i privatni dom", rekao je Žarko Tušek, istinoljubivi saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice i predsjednik krapinsko-zagorskog ogranka HDZ-a. Razumije se da je snimanje bilo "motivirano nečasnim radnjama", "pokušalo ga se zlobno diskreditirati kao čovjeka", pa hrabro sugerirao da uživa podršku Andreja Plenkovića jer je predsjedniku Vlade i HDZ-a "žao što sam se našao u kontekstu razgovora s takvom osobom kojoj je bio cilj da me se diskreditira".

Ukratko, Tušek je nevin kao janje, iako su ovo njegove riječi sa snimanog sastanka: "Dal' tebe zanima neka javna dužnost? Ak te zanima, i o tome možemo razgovarati, to sad ti moraš meni reći. Ali ja neću sad da ispadne da smo došli trgovat s tobom oko funkcija znači, al' to je hoćeš ti biti ravnatelj hm parka priroda bogte hm Medvednica, hoćeš biti ravnatelj institucija za zaštitu ekologije Zagorja, ono kaj je, hm, Radoboju…Mislim ja sad karikiram stvari, hoćeš biti pročelnik, mislim ja ti govorim kaj ima u županiji…" Potom još najavljuje Šimuniću 25.000 eura za tajno (i nelegalno, op. a.) financiranje njegove kampanje.

Ovaj skandal ima psihološku i političku dimenziju. Psihološku utoliko jer se morate pitati gdje je HDZ-ovcima bila pamet da krenu otvoreno pokušati podmititi lokalnog političara koji je postao poznat na nacionalnoj razini baš zato jer je javno raskrinkavao primjere korupcije, pa je za Badnjak objavio da je od Stožera dobio propusnicu za odlazak na misu u Zagreb, a prije toga predstavio analizu na koji način odlazi novac lokalnim političarima. I onda su u HDZ-u odlučili pokušati podmititi tog zagorskog Robina Hooda.

Politička dimenzija ovog skandala je očita. HDZ je dugo opozicija u Zagorju, a nakon ovoga teško se u toj županiji mogu nadati pobjedi na izborima u svibnju. Iako ništa nije isključeno, što pokazuje jučerašnje ispitivanje javnog mnijenja prema kojem HDZ ima dvostruko više glasova od SDP-a, unatoč brojnim skandalima vladajuće stranke. A Tušek? On bi trebao biti sretan ako sve ostane na političkoj odgovornosti. Ovdje nam pada na pamet Željko Sabo, koji je tajno snimljen dok je kao vukovarski gradonačelnik vijećnici nudio puno manje, pa je osuđen i u zatvoru je odgulio skoro godinu dana. Vidjet ćemo je li pravna država nekome majka, a nekome maćeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:18