‘PRAVDA DOLAZI‘

HDZ: ‘Milanović poziva na neposluh‘; SDP: ‘Ne smatramo da je prijetio sucima‘; Barić: ‘Njegove tvrdnje su opasne‘

HDZ-ovac Damir Habijan Milanovićevu kritiku Ustavnog suda smatra još jednom verbalnom eskapadom...

Zoran Milanović

 Goran Mehkek/Cropix

Većina ustavnih stručnjaka, ali i oporbenih političkih stranaka smatra da je Ustavni sud pogriješio kada je zabranio ustavotvorni referendum iza čije inicijative stoji Most, a tražio je dopunu članka 17 Ustava koji propisuje da Sabor dvotrećinskom većinom u slučaju prirodnih nepogoda može suspendirati neka ustavna prava.

Nitko, međutim, u tom neslaganju nije otišao tako daleko kao predsjednik Republike Zoran Milanović. Rekao je da nema nikakvih ovlasti u odnosu na Ustavni sud, ali da "ima druge opcije" te im poručio "neka strepe", da "pravda dolazi", pa pozvao na referendum o ukidanju Ustavnog suda.

Nameće se pitanje je li predsjednik Republike prijetio ustavnim sucima, je li pozvao na neposluh te je li uopće moguće ukinuti Ustavni sud. Ova smo pitanja postavili HDZ-u, SDP-u i Mostu.

HDZ-ov saborski zastupnik Damir Habijan kaže da sve što je Milanović izrekao na račun Ustavnog suda, njegova predsjednika Miroslava Šeparovića i ostalih ustavnih sudaca spada u njegov uobičajeni način komunikacije kojim se cijeli mandat obračunava sa svima s kojima ne dijeli mišljenje ili mu stanu na žulj.

- Ništa novo, još jedna verbalna eskapada. Na takav se način obraća ministrima, predstavnicima nevladinih udruga... - kaže Habijan. Napominje da se ne bi upuštao u kvalifikaciju i ocjenjivanje jesu li Milanovićevim istupom ostvareni svi elementi kaznenog djela prijetnje, tim prije jer je posrijedi stvar karaktera i način ophođenja.

U SDP-u kažu kako ne smatraju da je Milanović prijetio ustavnim sucima. - Ne smatramo da je ovo prijetnja. Predsjednik je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji Ustavni sud donosi odluke, a o tome često govori i SDP, kao i druge političke opcije - odgovorili su u SDP-u.

Nadalje, Habijan je u Milanovićevim riječima prepoznao poziv na neposluh, no to doživljava kao nezrelo ponašanje dužnosnika koji nije zadovoljan odlukom jednog tijela. - Ustavni sud je donio više odluka koje nisu po volji Vlade, primjerice o spajanju vodovoda, ali nikome nije palo na pamet tako reagirati. Odluke nadležnih tijela, pa tako i Ustavnog suda, treba poštovati, sviđale nam se ili ne - kaže HDZ-ov zastupnik.

Iz SDP-a poručuju da ćemo Milanovića trebati pitati je li pozvao građane na neposluh, no dodaju da je rečenicom da "nema nikakvih ovlasti kojima bi utjecao na Ustavni sud jasno pokazao da razumije svoj položaj u odnosu na druge institucije".

Konačno, na pitanje može li se ukinuti Ustavni sud, Habijan odgovara da bi se mogli prikupiti potpisi za ukidanje, ali bi o ustavnosti pitanja odlučio - Ustavni sud.

- Zadnje odluke Ustavnog suda pokazuju da se one često donose proizvoljno i bez pravih i argumentiranih obrazloženja. Jasno pokazuju i da je potrebno mnogo toga promijeniti u načinu na koji Ustavni sud funkcionira i držimo da je prije ukidanja Ustavnog suda ipak potrebno pokušati s ozbiljnom reformom njegova rada - odgovorili su u SDP-u.

Nikola Grmoja iz Mosta kaže da "predsjednik RH ima puno veće ovlasti nego zastupnici i može u Sabor uputiti prijedlog ukidanja Ustavnog suda". - To je mogući odgovor na grubo kršenje Ustava koje se može okarakterizirati kao državni udar. Naše reakcije na ovo grubo kršenje Ustava pripremamo, a posebno ako krenu s novom represijom na jesen. Nikad nismo ostavili građane na vjetrometini, pa nećemo ni sada - rekao je Grmoja.

Ustavni stručnjaci nisu željeli komentirati Milanovića.

Sanja Barić: "Milanovićeve tvrdnje su opasne, zapravo pozivaju na nasilje u društvu"

Izjavu predsjednika Milanovića da "neće stati" kada je u pitanju Ustavni sud za N1 televiziju komentirala je Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

- Ako nisi zadovoljan institucijom, hoćemo li je sutra ukinuti? To je sadržajno pogrešno. Poboljšajmo, institucionalizirajmo ustavne prakse, a ne ukidajmo ih. Predsjednik Republike izlazi iz svojih ustavnih okvira kada prijeti drugoj instituciji. On ima imunitet, ali takve tvrdnje su opasne, zapravo pozivaju na nasilje u društvu i idu upravo suprotno ustavnosti - rekla je prof. Barić i istaknula je da se "ne možeš boriti za ustavnost rušeći ustavnost".

- To ima elemente prisile i prijetnje - rekla je dalje, uz napomenu da je proceduralno komplicirano u slučaju predsjednika utvrđivati je li to kazneno djelo. Navela je i da predsjednika štiti imunitet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:42