ŽESTOKO PRIOPĆENJE

HDZ napao Vladu: 'Neisplata odšteta za suše i rezanje potpora dokrajčit će desetke tisuća OPG-a!

 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - HDZ je danas prozvao Vladu da nastavlja uništavati hrvatsko selo, upozoravajući da će Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji je Vlada uputila u proceduru, dovesti do toga da će mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostati bez zakupa državne zemlje, a poljoprivrednici napustiti proizvodnju.

Odbor za poljoprivredu HDZ-a u priopćenju navodi kako će neisplata odšteta za štete od suše, te rezanje i neisplata poljoprivrednih potpora dokrajčiti desetke tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Upozorava da se poljoprivredni proizvođači, prvenstveno mljekari, osjećaju taocima Vladine gospodarske i socijalne politike, te da izlaz i egzistencijalni spas iz tog za njih nepodnošljivog stanja mnogi nalaze u napuštanju poljoprivredne proizvodnje, što će, ističu u HDZ-u, biti pogubno za Hrvatsku.

"Ministarstvo poljoprivrede Milanovićeve Vlade nastavlja svoj juriš uništavanja hrvatskog sela zatvaranjem 40-ak ispostava Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – APPRRR. Naime, nakon smanjenja cijena i potpora za mlijeko, te stavljanja u proceduru Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim će mnoga obiteljska poljoprivredna gospodarstva ostati bez zakupa državne zemlje, potiho se zadaje još jedan težak udarac poljoprivrednim proizvođačima", kažu u priopćenju.

Dodaju da se zatvaranjem velikog dijela ureda te agencije stavlja "omča oko vrata" hrvatskom agraru, budući da prosječni poljoprivrednik, radi reguliranja raznih prava i obaveza, mora i do 20 puta godišnje posjetiti urede Agencije.

Hrvatski seljaci, upozoravaju u HDZ-u, bit će osuđeni na lutanja do udaljenih ureda u županijskim sjedištima, umjesto da rade u polju, što će mnoge od njih prisiliti na odustajanje od proizvodnje i na traženje socijalne pomoći, "a ruralni razvoj iz imena Agencije će postati – ruralno raseljavanje".

"Sve ovo se čini pod izlikom prigovora od strane EU kako imamo previše ispostava Agencije , što se vrlo lako moglo objasniti specifičnim zemljopisnim oblikom Hrvatske", zaključuje HDZ u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:07