IVAN ŠIPIĆ

HDZ napustio i gradonačelnik Trilja: ‘Odlazim zbog podlih konstrukcija, na izbore idem kao neovisni kandidat‘

Ivan Šipić je na svom Facebooku o tome napisao podužu objavu, naslovljenu ‘Ostajem vaš i svoj‘
Ivan Šipić
 Tom Dubravec/Cropix

Dva mjeseca prije lokalnih izbora Andreju Plenkoviću gomilaju se problemi u stranci. Nakon osipanja članova u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje su HDZ napustili šef ogranka u Županji Damir Juzbašić, te uz njega još troje potpredsjednika i tridesetak članova, problemi su se pojavili i u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tamo je iz HDZ-a odlučio otići gradonačelnik Trilja Ivan Šipić. On je na svom Facebooku o tome napisao podužu objavu, naslovljenu ”Ostajem vaš i svoj”.

- Dragi prijatelji, svatko od nas prolazi kroz život kojekakve situacije i iskušenja. I bira svoj put. Na tom putu ostavljamo tragove. A najprepoznatljiviji tragovi su naša djela. Ili loša ili dobra. To vam nitko neće oduzeti. I to je vaše. Svima je, manje više, poznato, da se u ovo vrijeme govori o izborima. Lokalnim. Svi imaju pravo i tu birati put. Tako i ja. Nakon svih mogućih pritisaka i kojekakvih konstrukcija, najviše podlih i lažnih u proteklih godinu dana, odlučio sam ići, svojim imenom i prezimenom na lokalne izbore. Neovisan.

Znam da će to nekima sjesti, a nekima ne, i svačije je pravo donositi mišljenje o ovom. Bez vrijeđanja. O nikome, posebno ne o ljudima koji su godinama bili podrška, a onda mi okrenuli leđa, neću izgovoriti niti jednu ružnu riječ. Reći ću HVALA VAM.

Potaknut, od nemalog broja ljudi, koji cijene što i kako sam radio, koliko je projekata u tijeku i koliko ih je svih ovih godina realizirano, donosim odluku koja je posljedica svega što se događalo oko mene u proteklom razdoblju. Ostajem najprije Vaš jer volim svoj triljski kraj. Ostajem svoj jer sam se uvijek, uz sve mane koje imam, nastojao držati odluka od kojih može oćelaviti glava, ali neka je duša na mjestu. O meni i mom radu, projektima sadašnjim i budućim, odluku će donijeti narod, a ne pojedinci koji moje ime blate na relaciji Trilj-Split-Zagreb - napisao je Ivan Šipić na Facebooku.

Šipić je, prema informacijama iz stranke, već duže vrijeme bio u lošim odnosima s tamošnjim županijskim šefom i političkim tajnikom Antom Sanaderom. Svojedobno je bio protiv Istanbulske konvencije, zbog čega je završio na ledu kod vrha stranke, a u vrijeme unutarstranačkih izbora, kad se u ožujku prošle godine biralo novo vodstvo stranke, dozvolio je HDZ-ovoj opciji za promjene, Miri Kovaču, Davoru Stieru, Milijanu Brkiću, Ivanu Penavi i Tomislavu Tolušiću da se predstave u Trilju.

Naime, dio HDZ-ovih organizacija tada je nerado ugošćavao Plenkovićevu protivničku ekipu s unutarstranačkih izbora. Sanader ga je nakon toga odlučio maknuti s pozicije šefa triljskog HDZ-a, pa je tako, kažu izvori iz HDZ-a, uz kršenje Statuta i upisivanja novih članova izvan procedure, Šipića smijenio s te pozicije. U stranci komentiraju da Šipića sada vjerojatno nisu htjeli predložiti za kandidata za gradonačelnika, te da nije čudno što je odlučio otići.

A HDZ je jučer napustio i Petar Ćurić, predsjednik pulskog HDZ-a, koji je trebao biti kandidat za gradonačelnika, pa će u stranci trebati naći novog kandidata. Ćurić je medijima samo kratko kazao da je ispisnicu iz HDZ-a zatražio iz osobnih razloga. Podsjetimo da je isključenje iz HDZ-a zatražilo nedavno i 400-tinjak članova HDZ-a u Ličko-senjskoj županiji jer su, navodno, bili nezadovoljni kandidaturom Ernesta Petryja za župana i Marija Stilinovića za gradonačelnika Gospića. A prije nekoliko tjedana iz HDZ-a je otišao i Josip Dabro koji se sada kandidira za župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao neovisni kandidat, ali uz potporu Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 09:29