POBUNA U DUBROVNIKU

HDZ NE IZBACUJE ŠUICU? 'Došlo je do greške u komunikaciji! Šaljemo Brkića da to riješi'

ZAGREB - Politički tajnik HDZ-a i predsjednik stranačkog Visokog časnog suda Tomislav Čuljak rekao je danas kako "nema nikakvog govora" o isključenju potpredsjednice HDZ-a Dubravke Šuice iz stranke što je prije dva dana zatražio dubrovački HDZ pojašnjavajući kako je došlo do "greške u komunikaciji".

To bi trebao prilikom današnjeg susreta s dubrovačkim HDZ-ovcima razriješiti glavni tajnik stranke Milijan Brkić, dodao je.

"Došlo je do greške u komunikaciji. Dubravka Šuica nije bila na sjednici dubrovačkog HDZ-a na kojoj je dogovoreno kako će se glasovati protiv izvješća dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića“, rekao je Čuljak Hini obrazlažući time zašto je Šuica glasovala suprotno dogovoru.

Nju je, kaže, s obzirom da je potpredsjednica, slijedilo i troje drugih HDZ-ovih vijećnika - Dubravka Marunčić, Mario Obuljen i Niko Bulić.

Čuljak je također naglasio kako lokalna stranačka tijela ne mogu isključivati visoke stranačke dužnosnike. "Da bi se stegovni postupak protiv visokog stranačkog dužnosnika pokrenuo lokalna bi tijela najprije trebala poslati svoj zahtjev, a suglasnost za to bi trebali dati stranačko Predsjedništvo i predsjednik stranke", rekao je Čuljak.

Glavni tajnik stranke Milijan Brkić danas će, kaže Čuljak, u Dubrovniku razriješiti taj nesporazum nastao zbog, kako tvrdi, pogreške u komunikaciji.

Dubravka Šuica je za Hinu kazala kako je glasovala u skladu s "Dubrovačkim dogovorom". Taj je dogovor HDZ nakon lokalnih izbora sklopio s dubrovačkim gradonačelnikom Vlahušićem, a jedan od razloga je bio i realizacija prijekta 'Golf na Srđu.'

"Kada je o Dubrovačkom dogovoru riječ – on je sklopljen uz moje protivljenje ali uz odobrenje svih 'važnih'. On kao takav i danas funkcionira, a kao posljedica toga je da HDZ danas upravlja Gradskim vijećem na čelu s Nikom Bulićem, utječe na sve odluke, dobre prihvaća, loše odbacuje, a sve u interesu grada Dubrovnika", rekla je Šuica.

Pojasnila je kako su ona i troje vijećnika HDZ-a postupali sukladno odredbama tog Dogovora koji je, tvrdi, još na snazi.

Za bavljenje politikom osim mladosti treba i zrno mudrosti po čemu su Dubrovčani poznati u povijesti, komentar je Šuice na zahtjev dubrovačkih HDZ-ovaca na čelu s Matom Frankovićem za njezinim isključenjem.

"Ja se držim one Paljetkove 'Grad je meni sve, a ja njemu samo stanovnik'", poručuje Šuica.

Nakon što je Šuica odstupila zbog obveza u Europskom parlamentu s mjesta predsjednice dubrovačkog HDZ-a na novim je izborima za njezinog nasljednika izabran Mato Franković, kojeg u stranci drže čovjekom njezinih oponenata – Branka Bačića i Frane Matušića.

Gradski odbor stranke prošlog je tjedna odlučio kako će vijećnici HDZ-a na Gradskom vijeću glasovati protiv izvješća o radu gradonačelnika Vlahušića te protiv financijskog izvještaja čime su, kako navode mediji, i formalno htjeli izići iz "Dubrovačkog dogovora".

Međutim, na prekjučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Šuica i troje njoj bliskih HDZ-ovih vijećnika - Dubravka Marunčić, Mario Obuljen i Niko Bulić, nisu glasovali prema stranačkom dogovoru već su podržali Vlahušića dok su ostali vijećinici HDZ-a glasovali protiv njegovih izvješća.

To je naljutilo dubrovački HDZ, koji se nakon toga sastao i dvotrećinskom većinom odlučio da Šuica i ostalih troje vijećnika vrate mandate stranci. No kako su oni to odbili, pokrenut je postupak njihovog isključenja iz stranke na što, kako drže u dubrovačkom HDZ-u, imaju pravo po statutu.

Na navode nekih medija kako je Vlahušić ranije prijetio Šuici i nekim članovima HDZ-a istragom DORH-a zbog afere s izgradnjom javne garaže u Dubrovniku ona uzvraća: "Nitko meni ničim nije prijetio, a moje je djelovanje jasno i transparentno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:45