ODREDBA OD 40 POSTO

HDZ ne mari za kaznu: U Zagrebu od 47 kandidata na izborima samo 13 žena

U Zagrebu HDZ udružen s HSLS-om i HSU ima samo 13 žena na listi od ukupno 47 kandidata za Skupštinu grada Zagreba
 Goran Mehkek/Cropix

Unatoč nedavnoj sudskoj presudi kojom su nepravomoćno HDZ, HSS i HSLS proglašeni krivim i kažnjeni sa simboličnih 2000 kuna jer na posljednjim lokalnim izborima nisu vodili računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na kandidacijskim listama, HDZ i na ovim izborima ostaje predvodnik u ignoriranju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova o minimalnoj ženskoj kvoti od 40 posto - zakona koji je sam donio 2008. godine.

U Zagrebu HDZ udružen s HSLS-om i HSU ima samo 13 žena na listi od ukupno 47 kandidata za Skupštinu grada Zagreba. U Splitu je stanje još gore; HDZ-ovu lista za Županijsku skupštinu koju vodi Blaženko Boban ima samo deset žena.

Nasumičan pogled na liste pokazuje da se većina stranaka trudi zadovoljiti formu, neke ostavljaju dojam da su to učinile nevoljko - jer im žene kotiraju vrlo nisko na listi. A tek su žene koje nose listu raritetna pojava; u Zagrebu od 22 liste samo tri imaju žene kao liderice - Hrvatska stranka prava, Bandić Milan 365 i Građansko-liberalni savez - Glas - Demokrati, isto toliko ih ima i u Istarskoj županiji, ali tamo ima 11 lista, u Primorsko-goranskoj od deset njih dvije su u rukama žena... Puno je županija u kojima je taj rezultat nula: Ličko-senjska, Virovitičko-podravska, Zadarska, Šibensko-kninska, Dubrovačko-neretvanska...

Zakon propisuje novčane kazne od 40.000 kuna za kršenje pravila na izborima za članove gradskih vijeća i županijskih skupština odnosno 20.000 kuna za predlagatelje na izborima za članove općinskih vijeća, 50.000 kuna za liste za Sabor ili Europski parlament.

Analiza samostalno prikupljenih podataka od političkih stranaka pokazala je da se članak 35. Zakona o ravnopravnosti spolova provodi otežano, sporo, parcijalno i nedosljedno, ocjenjuje Višnja Ljubičić koja se i sama suočava sa zidom: DORH iako je dužan, i sam se oglušio na njihove zahtjeve da im dostavi podatke o provedbi članka 35.

Ured je sam prikupio podatke od 22 političke stranke, koji su otkrili da je do veljače 2019. protiv 10 stranaka bio pokrenut prekršajni postupak, a protiv 12 još nije - pokrenuto je ukupno 30 postupaka zbog nepoštivanja načela ravnopravnosti spolova na 30 kandidacijskih lista, od čega je do danas donesena pravomoćna odluka u njih 13, a 17 postupaka još je u tijeku. Od 13 okončanih prekršajnih postupaka u dva je donesena oslobađajuća presuda.

U obrazloženju jedne od njih sud navodi da je okrivljenik oslobođen zato što je "stupanj ugrožavanja i povrede javnog poretka neznatan i ne postoji potreba za kažnjavanjem". U preostalih 11 osuđujućih presuda sudovi su izrekli kazne od prosječno 5091 kn po listi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 21:16