TRZAVICE

HDZ NE ŽELI BITI SAMO PROMATRAČ U PROCESU REFORME OBRAZOVANJA 'HNS nije baš u zavidnoj poziciji, ne budu li se s nama slagali, mogu otići iz Vlade'

 Goran Mehkek / CROPIX

Prepuštanje Ministarstva obrazovanja i provođenja kurikularne reforme HNS-u, među dijelom HDZ-ova članstva, ali i kod pojedinih članova Predsjedništva stranke, nije dobro dočekano. Podsjetimo da su se o tome neki direktno izjasnili, poput Mira Kovača koji je bio jedan od prvih koji je na tom stranačkom tijelu iznio stav da nije za to da taj važan resor dobije njihov novi partner HNS.

U HDZ-u kažu kako upravo oko toga očekuju prve probleme u svojoj suradnji s HNS-om. Da bi moglo biti tako, vidjelo se još u petak kada nova ministrica obrazovanja Blaženka Divjak još i nije bila predstavljena na matičnom odboru u Saboru.

Istup Hrasta

Pomutnju je izazvalo priopćenje Hrasta u kojem su naveli kako će njihov zastupnik Hrvoje Zekanović podržati nove ministre jer im je u Vladi obećano da će kurikularnu reformu provoditi stara ekipa, odnosno da će Dijana Vican ostati voditeljica stručnog povjerenstva, a Jasminka Buljan Culej voditeljica stručne radne skupine za provođenje kurikularne reforme. Ministrica Divjak tada je odmah reagirala te izjavila kako s premijerom Plenkovićem nije razgovarala o imenima, ali da je on pristao da se proces reforme obrazovanja depolitizira.

- Ima dosta onih koji su u HDZ-u bili protiv da se taj važan resor prepusti HNS-u. Bili su skloniji da im se dodijeli neko drugo ministarstvo. Svakako očekujem trzavice oko kurikularne reforme. HNS će zasigurno taj proces pokušati voditi na način koji HDZ-u neće odgovarati, ali ni mi nećemo biti promatrači - rekao je izvor iz HDZ-a. Kaže kako će HNS ipak morati biti spreman na kompromise kad je riječ o toj reformi.

“HNS nije Most”

- Naš novi partner nije baš u zavidnoj poziciji, morat će prihvatiti neke stvari. Ne sumnjam da će se iz HDZ-a vršiti razni pritisci, a jasno je da HNS neće imati previše prostora za manevre. A što i mogu napraviti ako se ne budu slagali. Otići iz Vlade - kaže pomalo ironično jedan od sugovornika iz HDZ-a, koji je uvjeren u popustljivost HNS-a oko kurikularne reforme.

- Bit će problema sigurno, ali ne vjerujem da će biti nepremostivi ili da će dovesti u pitanje funkcioniranje Vlade. HNS ipak nije kao Most. S njima ćemo lakše raditi dogovore - rekao je još jedan član HDZ-a, dodajući kako će i kurikularna reforma morati biti kompromis.

- Vidjeli ste i da je premijer Andrej Plenković poručio - jedan program, jedna Vlada. Mislim da je bio prilično jasan kako će stvari teći - zaključio je izvor iz stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:26