PUCANJ U PRAZNO

HDZ neće podržati zabranu ZDS-a: ‘Treba biti pažljiv prema poginulima iz HOS-a koji su umirali za Hrvatsku‘

To je bio neformalan sastanak na koji sam se odazvao ispred Kluba HDZ-a. Nisu donesene nikakve odluke - rekao je Damir Habijan
HOS-ovci na obilježavanju operacije 'Maslenica'
 Jure Miskovic/Cropix

Kao što se moglo pretpostaviti, vladajući HDZ ne podržava izmjene Kaznenog zakona kojima bi se regulirala upotreba ustaškog, nacifašističkog i četničkog znakovlja u Republici Hrvatskoj, a propagatori ovih ideja bili osuđeni na zatvorske kazne. U HDZ-u smatraju kako se radi o predizbornoj akciji opozicije, iako iza svega stoje Židovska općina Zagreb i njezin predsjednik Ognjen Kraus, potvrda je koju je dobio Jutarnji list.

Iako je nakon sastanka s predstavnicima saborskih klubova održanog u petak Kraus najavio da će se na idućem sastanku za nekoliko tjedana predstaviti zajednički prijedlog izmjena zakona, mali su izgledi da će ga podržati HDZ, a to dovodi u pitanje i usvajanje ovih odredbi. Inače, spomenute izmjene napisane su u SDP-u.

Predloženi prijedlog zapravo je prekopirani članak 130. njemačkog Kaznenog zakona, kojim se kažnjava huškanje naroda koje se zove "Volksverhetzung", a prema kojem je ilegalno proizvoditi, distribuirati ili prikazivati simbole nacističke Njemačke poput kukastog križa i Hitlerova pozdrava, ali i brojne simbole poput vikinških runa i industrijskog zamašnjaka koje su neonacisti stilizirali kako bi zaobišli izvorište zakona. Poricanje Holokausta također potpada pod taj zakon i poput spomenutih zločina kažnjava se kaznom zatvora u trajanju od pet godina. Osim toga, pridržavanje članka 130. Kaznenog zakona nadzire i njemački Ustavni sud, koji može zabraniti stranku za koju smatra da namjerava narušiti ustavni i politički poredak.

U zakonskom prijedlogu, koji je podržan na sastanku u Židovskoj općini, predloženo je da bi se članku 325. KZ-a dodao stavak kojim bi se reguliralo "isticanje obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima".

Njime bi se propisalo da će se zatvorom od šest mjeseci do tri godine kazniti onaj tko u javnom prostoru "koristi, ističe, nosi na odjeći ili pokazuje na drugi način simbole, parole, slogane, zastave, znakove, oznake, slike, imena, nadimke, nazive, pozdrave, pokliče, načine pozdravljanja, geste, odore ili njihove dijelove ili druga obilježja fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta ili režima ili njihovih vodećih osoba ili postrojbi".

Također bi se zatvorskom kaznom od šest mjeseci do četiri godine sankcioniralo korištenje navedenih simbola i naziva u medijima i na društvenim mrežama, a svakome tko bi proizvodio ili distribuirao, recimo, majicu s natpisom "Za dom spremni" prijetila bi kazna zatvora od jedne do pet godina.

To bi dovelo i do zabrane pozdrava "Za dom spremni", koji koristi nekadašnji HOS, ili prodavanja i nošenja majica s likom Ante Pavelića.

U prosincu 2018. Istarski demokratski sabor (IDS) predložio je dopunu Kaznenog zakona kako bi se izrijekom zabranilo i kažnjavalo korištenje pozdrava ZDS, zatvorskom kaznom od šest mjeseci do dvije godine za svakog tko propagira ustaške slike i simbole, po uzoru na zakone kakvi postoje u Italiji i Austriji, ali ništa se nije dogodilo. Prilično je izvjesno da će tako biti i ovaj put jer u HDZ-u smatraju da se radi o predizbornoj akciji opozicije.

- To je bio neformalan sastanak na koji sam se odazvao ispred Kluba HDZ-a. Nisu donesene nikakve odluke jer, kao što znate, postoji procedura kod izmjena zakona, a to znači da se oko tih pitanja najprije dogovaraju saborski klubovi, a zatim se prijedlozi šalju u redovitu proceduru i kada dođu na red, o tome se raspravlja. Stav je HDZ-a jasan, uvijek smo jasno osuđivali ustaški režim 1941. - 1945., i tu nemamo dileme, ali treba biti pažljiv prema mladićima koji su bili u HOS-u i pod znakom "Za dom spremni" u Domovinskom ratu umirali za Hrvatsku. To nema veze s NDH, što je utvrdilo i Vijeće za suočavanje s prošlošću" - rekao nam je Damir Habijan, saborski zastupnik HDZ-a, koji je predstavljao vladajuću stranku na sastanku u Židovskoj općini.

A onda je posredno odgovorio što će napraviti HDZ.

"Zanimljivo kako se ova inicijativa pojavljuje upravo prije lokalnih izbora, kao što su se prije parlamentarnih otvarale teme korupcije i nekakve ustašizacije. Umjesto ozbiljnih pitanja, ponovno se želi govoriti o ideologijama", izjavio je Damir Habijan.

Ukratko, članak 325. KZ-a neće se mijenjati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 19:41