ŽIVAHNA OPORBA

HDZ: 'Nema izmjene Ustava dok se ne promijeni 'Lex Perković'. To Milanović samo može sanjati'

Laburist Branko Vukšić je uvjeren da vladajući izbjegavaju raspravu o 'lex Perkoviću' kako bi zaštitili "velikog vođu Milanovića"
 Dragan Matić / Cropix

ZAGREB - Sve dok izmjene 'lex Perkovića' ne budu u punoj primjeni HDZ neće podržati izmjene Ustava - najavio je član Predsjedništva HDZ Gordan Jandroković. A to znači da vladajući neće moći u Ustav ugraditi nezastarjevanje političkih zločina najmanje do 1. siječnja kada bi, prema neslužbenim informacijama nakon postignutog dogovora Zagreba i Bruxellesa, trebao početi primjenjivati izmjenjeni lex Perković odnosno trebalo biti ukinuto vremensko ograničenja na izručenja. Bez HDZ-a, SDP koji je još prije ljeta predložio izmjene Ustava ne može ih donijeti jer vladajućima treba 101 glas.

- Nema rasprave o izmjeni Ustava dok se ne promjeni "lex Perković". To može samo sanjati predsjednik SDP-a i ostali oko njega. Prvo puna primjena "lex Perković", a onda rasprava o Ustavu - poručio je Jandroković.

HDZ U SABORU ZATRAŽIO OSTAVKU VLADE I PREMIJERA MILANOVIĆA 'Balkan im je u srcima'

HDZ, HDSSB i Laburisti zajedno su protestirali protiv predsjednika saborskog Odbora za europske poslove Daniela Mondekara jer izbjegava sazvati sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o lex Perkoviću. Tvrde kako je prošli tjedan na sjednici tog odbora dogovoreno da će se nova sjednica održati ovaj tjedan, da će izmjene "lex Perković" biti na dnevnom redu i da će na odbor doći predstavnik Vlade. No, to se nije dogodilo.

- Nemamo informacije zbog čega sjednica nije sazvana. To je politički nekorektno i ljudski nepristojno. Rad Odbora za europske poslove potpuno je onemogućen zbog nekorektnog ponašanja SDP-a – rekao je Jandroković.

Laburist Branko Vukšić smatra da uvjeren vladajući izbjegavaju raspravu o 'lex Perkoviću' kako bi zaštitili Milanovića.

- Treba pošto-poto zaštititi velikog vođu Milanovića, koji je zbog vlastitog inata Hrvatsku uveo u sukob s Europskom komisijom – kaže Vukšić.

HDSSB-ov Boro Grubišić također je oštro kritizirao sukob sa EK koji je, tvrdi, kazao narušio ugled Hrvatskoj te doveo do nametanja pojačanog nadzora i gubitka novca za ulazak Hrvatske u schengenski prostor.

'HRVATSKA ĆE MORATI PROVODITI EUROPSKI UHIDBENI NALOG RETROAKTIVNO' EK o izručenju zločinaca

Oporba ne vjeruju u informacije da je EK pristala na kompromisno rješenje po kojem bi se europski uhidbeni nalog u potpunosti i bez ograničenja primijenjivao od 1. siječnja. Oni traže da se Zakon odmah izmjeni i počne primjenjivati bez odgode.

- Zašto ne odmah? Mi smo za primjenu odmah. Zoran Milanović trebao bi nam reći zašto neki drugi datum, barem na zatvorenoj sjednici Odbora za europske poslove - poručuje Vukšić koji smatra kako iza svega stoje skriveni motivi.

- Vlast je najbolje ljepilo te će zbog toga HNS i SDP vjerojatno dogovoriti oko kompromisnog rješenja – kaže Vukšić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:41