DNEVNI KOMENTAR

HDZ nije uskratio podršku Markiću, nego Oreškoviću

 Dragan Matić / EPH

Bi li Zoran Milanović ostao premijer da su SDP-ovi zastupnici u Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost glasali protiv njegova prijedloga da Dragana Lozančića imenuje šefom tajne službe? Teško! Da mu se to dogodilo, Milanović bi sigurno već istoga dana podnio ostavku, a za 30 dana bi se raspisali novi izbori. Drugačije sigurno ne bi postupio ni Ivo Sanader da su mu HDZ-ovi zastupnici 2006. godine kojim slučajem odbili prijedlog da na čelo tajne službe imenuje Tomislava Karamarka.

Glasajući protiv prijedloga da se Danijela Markića imenuje novim ravnateljem Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), HDZ je prvi puta formalno iskazao nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću. Svi HDZ-ovi članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost glasali su protiv Markića kojega su za novog ravnatelja SOA-e predložili predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Orešković. Budući da su glasovi HDZ-ovih zastupnika ostali u manjini jer su ih preglasali SDP-ovci i Most te da mišljenje Odbora nije obvezujuće, nema formalnih prepreka da premijer i predsjednica na čelo službe postave osobu koju su izabrali. Međutim, misli li premijer da je time odnio bilo kakvu pobjedu i nadmudrio HDZ, onda se grdno vara. Rezultati glasanja u Odboru za nacionalnu sigurnost o podršci Markiću kao novom šefu tajne službe u svojoj suštini su nedvosmislena poruka premijeru Oreškoviću da nema povjerenje stranke koja ga je dovela na vlast. Ako mu do sada nije bilo jasno, sad više ne može imati dvojbe da će HDZ napraviti sve što može ne bi li se oslobodio uvjeta Mosta da na čelu Vlade bude nestranačka osoba.

A premijer koji nema podršku najveće stranke u vladajućoj koaliciji ne može obnašati svoju dužnost. Bez podrške u Saboru nije premijer u punom smislu te riječi i nikome ne može biti autoritet. Nakon što mu je HDZ uskratio podršku pri kadroviranju u obavještajnom aparatu, Orešković je doslovno sveden na nemoćnu figuru. Činjenica da je izvojevao “svog čovjeka” na čelu tajne službe ne znači puno jer će procjene i informacije koje će mu Markić servirati na stol u najvećem (HDZ-ovom) dijelu Vlade biti dočekane s nepovjerenjem i neće se provoditi.

Moglo bi se govoriti i o tome da je HDZ ujedno iskazao nepovjerenje i predsjednici Grabar-Kitarović jer je Markić i njezin kandidat za ravnatelja SOA-e. No, to nije isto. Predsjedničin mandat ni u čemu ne ovisi o vladajućoj većini, niti joj itko treba odobravati provođenje odluka za koje je po Ustavu ovlaštena. Ona, doduše, nema puno ovlasti, ali je u njima autonomna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:52