ZADNJI POKUŠAJ

HDZ nudi Zdravka Marića za premijera i povlačenje Karamarka iz buduće Vlade

Zdravko Marić
 Boris Kovačev / CROPIX

Glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević u jučerašnjem obraćanju javnosti poručio je da oni već imaju 76 ruku za novu većinu u Saboru, a predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića pozvao je na ostavku.

Je li ovaj Miloševićev nastup bio samo blef kako bi upozorio Oreškovića i Most što im se sprema ako ne pristanu na njihove uvjete da sva trojica čelnika Vlade odu ili HDZ doista može računati na novu većinu?

prvi pokušaj Većina javnosti misli da u stranci blefiraju, ali ne treba podcijeniti HDZ-ovo umijeće političkog pregovaranja. Kad bi doista bilo točno to što Milošević govori, onda bi HDZ-ova matematika izgledala tako da u Saboru računaju na ruke 77 zastupnika.

U tu računicu, naravno, ulazi 59 zastupnika sadašnje Domoljubne koalicije (HDZ, HSP AS, HSLS, HSS, HDS, Hrast, BUZ), zatim šest zastupnika Kluba Bandić Milan 365, pet zastupnika u Klubu nacionalnih manjina, odmetnuti mostovci Juro Martinović, Ivica Mišić i Ivan Lovrinović, koji su baš jučer osnovali svoj klub zastupnika u Saboru, dva zastupnika Hridi Drage Prgometa, Gordana Rusak iz Kluba HSLS-a, te Radimir Čačić, predsjednik Reformista. To je točno 77 zastupnika - vrlo nategnuta većina koja bi stalno visjela o niti, ali u HDZ-u računaju da bi im se, ako bi uspjeli u ovoj riskantnoj operaciji, još nekoliko zastupnika pridružilo. Tu ponajprije računaju na još pokojeg mostovca, možda bi i HDSSB bio zainteresiran za suradnju, jer ne moraju svi ući u koaliciju, već mogu podržavati Vladu iz Sabora.

HDSSB protiv No, HDSSB zasad ne pristaje na suradnju.

- Moja stranka neće sudjelovati ni u kakvim preslagivanjima. Nama nije toliko interesantno što će se dogoditi na nacionalnoj razini jer smo stranka s dva zastupnika. Mi ne možemo odrediti budućnost ove Vlade - poručio je Branimir Glavaš. Bude li, pak, u toj novoj većini mjesta i za SDSS Milorada Pupovca, HSP AS, kako je jučer najavio, ne bi sudjelovao, nego bi izašao iz koalicije. Onda je HDZ opet tu u problemima jer gubi tri zastupnika.

- Moja stranka neće pristati na preslagivanje Vlade sa SDSS-om i Miloradom Pupovcem - poručio je glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić. Vjerojatno bi i Pupovac u tom slučaju tražio da HSP AS ne sudjeluje u obnašanju vlasti. On je, pak, jučer demantirao spekulacije kako mu HDZ nudi mjesto novog potpredsjednika Vlade, ali nije odbacio mogućnost da sudjeluje u novoj podjeli moći. S druge strane, Hrast je promijenio ploču, pa su jučer reterirali od svog stava da ne žele SDSS i rekli su da mogu i s njima, ali da ne budu u Vladi, odnosno da Pupovac, kako se priča, ne bude potpredsjednik Vlade.

Pitanje mandatara U takvoj Vladi, govore nam izvori iz Domoljubne koalicije, mandatar bi bio iz redova HDZ-a, a kao favorit se spominje sadašnji ministar financija Zdravko Marić, koji je navodno prihvatljiv Čačiću, Prgometu, manjincima i odmetnutim mostovcima. No, prema našem sugovorniku, čelniku jedne od stranaka Domoljubne koalicije, manjinski zastupnici, ali i neki drugi koji bi sudjelovali u tom preslagivanju, imaju još neke uvjete. Žele, naime, da u toj Vladi ne sjede sadašnji ministar kulture Zlatko Hasanbegović, nije im prihvatljiv ni Dario Nakić, ministar zdravlja, a smeta im i ministar znanosti i obrazovanja Predrag Šustar, koji je zbog kurikularne reforme na ulice izazvao više od 40.000 prosvjednika.

Ivan Domagoj Milošević, koji vodi pregovore sa svim stranama, jučer je jasno poručio da Orešković nepodnošenjem ostavke pokazuje nevjerojatno političko nerazumijevanje i tvrdoglavost.

- Pozivam ga da malo pročita koji su demokratski standardi zapadne Europe u koje se svi kunemo - rekao je. Nije htio iznositi detalje o tome na čije ruke računaju u Saboru, a da će o tome tko će biti novi mandatar govoriti predsjednik stranke Tomislav Karamarko. Potvrdio je da se razgovara o Zdravku Mariću, a zanijekao da je i on osobno u igri za čelnu funkciju. Ocijenio je da je Vlada dospjela u slijepu ulicu iz koje se može izaći samo vožnjom unatrag ili da se okrene i nakon prvog križanja krene u novom smjeru.

- Oreškoviću nedostaje političko iskustvo i razumijevanje političkog konteksta u kojem se zemlja nalazi. Hrvatski eksperiment miješanja tehničkog premijera s dva politička potpredsjednika nije uspio jer Vlada nije dala očekivane rezultate - rekao je glavni tajnik HDZ-a. Javnosti se jučer ponovno obratio i čelnik Mosta Božo Petrov, koji je poručio HDZ-u da ili pokaže tih 76 zastupnika ili povuče opoziv premijera i makne Karamarka iz Vlade. U protivnom će se Most zauzeti za nove izbore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:11