JURICA ŠILJEG

HDZ O IDS-ovim NAVODIMA O PROPASTI ULJANIKA 'Uljanik je preživio dva svjetska rata, ali nije uspio preživjeti pustošenje najvećih istarskih sinova'

Jurica Šiljeg
 Goran Šebelić / CROPIX

HDZ Istasrke županije se priopćenjem oglasio vezano uz navode IDS-a, koji za propast Uljanika krivi Vladu.

Iz HDZ-a poručuju da je Vlada u pokušaju spašavanja napravila sve, dok lokalna vlast predvođena IDS-om nije napravila ništa. Dodaju da je upropaštavanje Uljanika trajalo godinama, dok je lokalna vlast o tome šutjela, te da predsjednik IDS-a koristi Uljanik u svrhu političkog obračuna.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 - U Puli se dobro zna kako se u Uljaniku zapošljavalo, napredovalo i koja je politička stranka u Uljaniku imala „prolaz“. Upropaštavanje Uljanika trajalo je godinama, lokalna je vlast o tome šutjela i zajedno sa članovima Uprave Uljanika lokalni su političari nerijetko ispijali šampanjce', stoji u priopćenju HDZ-a.

„Sramotno je da Predsjedniku IDS-a ništa nije sveto, pa tako ni brodogradilište koje je svojevremeno hranilo tisuće obitelji diljem Pule i Istre. Upravo suprotno, on Uljanik koristi u svrhu političkog obračuna, bildanja mišića i samopromocije. Njegov komentar „da je Uljanik u nekoj drugoj županiji mi danas ovo ne bismo gledali“, apsolutno je točan. Jer da je Uljanik u nekoj drugoj županiji IDS mu ne bi mogao ni primirisati, ne bi se preko noći mijenjali prostorni planovi s namjerom da se Uljanik iseli iz Pule, ne bi se „šoto banko“ dogovarao nekretninski biznis,“ rekao je HDZ-ov Jurica Šiljeg.

'Vjerovnici Uljanika danas su odlučili da Uljanik s dugovima od oko pet milijardi kuna i imovinom od samo 1,75 milijardi kuna nema nikakve budućnosti. Dugovi Uljanika znatno premašuju vrijednost njegove imovine, i to za gotovo tri puta.

Da podsjetimo, Vlada RH je u ovom mandatu za Uljanik izdvojila 4,2 milijarde kn iz državnog proračuna, devet mjeseci osiguravana je isplata plaća radnicima, sve u nastojanju da ne dođe do gašenja brodogradilišta Vlada je napravila ama baš sve što je u okviru zakona moguće. U tri desetljeća sve Vlade RH zajedno, za Uljanik su isplatile više od 8,3 milijarde kuna.

Ključno je pitanje - kako je uspješno brodogradilište dospjelo u ovakve dugove? Čiji je to bio interes? Tko je za to odgovoran? To su odgovori koje građani postavljaju i na koje mi želimo odgovore, te apeliramo na institucije da to istraže. Uljanik je preživio dva svjetska rata, ali unatoč brojnim naporima nije uspio preživjeti pustošenje koje su mu omogućili „najveći“ istarski sinovi - stoji u priopćenju HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. siječanj 2021 17:32