POLOŽAJ HRVATA U BIH

HDZ odgovorio Milanoviću: ‘Kad vlada postigne više, to je loše. Kad on postigne manje - to je sjajno‘

Ocjena predsjednika RH o Zaključcima Vijeća EU-a o proširenju - u dijelu koji se odnosi na BiH - potpuno je pogrešna, tvrde u HDZ-u

Andrej Plenković

 Damir Krajac/Cropix

Zaključci Vijeća EU-a u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovini u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković, odgovarajući time na kritike predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da ti zaključci "ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda".

Nakon što se iz Bruxellesa javio Plenković, Milanović se opet oglasio te između ostalog napisao da je "Plenković odlučio svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati na BiH".

Odgovor HDZ-a

Odmah nakon ove reakcije Milanovića, na Facebooku se oglasio i HDZ koji je objavio kratak status i link na tekst na web stranici u kojem se odgovara predsjedniku RH.

- Dosljedni Milanović: Kad Vlada RH postigne više od njega za Hrvate u BiH to je - loše! A kad on postigne puno manje, to je - sjajno!, stoji u statusu pokraj kojeg se nalazi link na tekst koji ispod prenosimo u cijelosti.

- Zaključci Vijeća EU-a o proširenju - koje predsjednik RH pokušava problematizirati - ne samo da sadrže ključne elemente za ostvarivanje ustavne ravnopravnosti Hrvata u BiH, nego su i iskorak u odnosu na ranije tekstove, pa tako i na Zajedničku izjavu sa summita NATO-a 14. lipnja. Za koju je upravo Milanović glasovao. I još se hvalio „velikim uspjehom“!?!

Ocjena predsjednika RH o Zaključcima Vijeća EU-a o proširenju - u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu - potpuno je pogrešna. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova već je odbacilo zlonamjernu i po nacionalne interese štetnu insinuaciju da je Hrvatska tobože podržala tekst koji „ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda“. Upravo suprotno.

Daytonski sporazum & presuda u slučaju „Ljubić“

Na inicijativu Vlade RH, u tekstu Zaključaka izričito se navode Daytonski sporazum i važnost izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije. Pritom se ističe važnost provedbe odluka Ustavnog suda BiH, što uključuje i presudu u slučaju „Ljubić“ o nužnosti legitimne predstavljenosti Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.

Postići manje - Milanovićev „veliki uspjeh“

Zaključci Vijeća EU-a - koje Zoran Milanović sad pokušava problematizirati - ne samo da sadrže ključne elemente za ostvarivanje ustavne ravnopravnosti Hrvata u BiH, nego su i iskorak u odnosu na ranije tekstove, pa tako i na jednoglasno usvojenu Zajedničku izjavu sa sastanka na vrhu NATO-a 14. lipnja. U njoj se također izrijekom ne spominju prava Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, ali je za nju Milanović ipak glasovao. I još se hvalio svojim „velikim uspjehom“!?!

Ili zlonamjernost ili odraz neznanja

Donošenje Zaključaka Vijeća EU-a o proširenju važna je poruka Europske unije o nužnosti provedbe ključnih reformi na europskom putu BiH, koji Hrvatska snažno podupire.

Kvalifikacije o „propustu“ ili su zlonamjerne ili su odraz nedovoljnog razumijevanja pregovaračkih procesa u usuglašavanju ovakvih zaključaka Vijeća EU-a.

Dok je Plenković državnički u Sarajevu zaštitio ugled Hrvatske pojašnjavanjem nepromišljenih izjava Milanovića oko Srebrenice - Milanović nastavlja sramotiti Hrvatsku napadima na Vladu i premijera i to dok traje Europsko vijeće. Doista nezabilježeno. S takvim pristupom Milanović bi izazivao podsmijeh na Europskom vijeću. Bolje neka pročita Zaključke Vijeća oko proširenja, a i oko COVID potvrda, umjesto da nastavlja blamirati sebe i štetiti Hrvatskoj i Hrvatima u BiH, napisali su na stranici HDZ-a.

Pozadina sukoba

Podsjetimo, predsjednik Milanović kritizirao je usvojene zaključke Vijeća EU-a o proširenju i prozvao hrvatsku vladu jer je podržala te zaključke koji "ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda", priopćio je u srijedu Ured predsjednika.

Plenković je pak danas rekao da su ti zaključci puno bolji za Hrvate u BiH nego oni koji su usvojeni ljetos na samitu NATO-a kada je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Milanović.

Tada je Milanović zaprijetio da će blokirati usvajanje zajedničke deklaracije NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma. Na kraju je postignut dogovor da se spomene Daytonski sporazum i potreba izborne reforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:13