OD AFERE DO POMILOVANJA

HDZ odlučio da ostaju državna odvjetnica i šefica Uskoka: Evo kako je došlo do obrata

Dojam svih koji su pratili ovu aferu je taj kako je sve ovo blamaža za Državno odvjetništvo

Zlata Hrvoj Šipek i Vanja Marušić

 Damjan Tadic/Cropix

Zlata Hrvoj-Šipek ostaje na dužnosti glavne državne odvjetnice, a i Vanja Marušić na čelu USKOK-a. Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave, najavio je to u svojoj izjavi, kao i to da će saborska većina prihvatiti izvještaj o radu tužiteljstva.

Smjena Vanje Marušić, doduše, nikad nije bila ni formalizirana, ali joj je to 23. studenoga usmeno priopćila Hrvoj-Šipek. Razvoj je to događaja nakon što je DORH jučer objavio rezultate nadzora provedenog u "predmetu Žalac". A taj nadzor je potvrdio ono što je Jutarnji list prvi objavio u ponedjeljak, da je prošle godine održan sastanak na kojem su bili Zlata Hrvoj-Šipek i voditelj Kaznenog odjela DORH-a Darko Klier, Aleksandra Vučinić, zamjenica ravnateljice USKOK-a, koja je kao tužiteljica radila na predmetu, i Vanja Marušić, ravnateljica USKOK-a.

Sastanak u srpnju

Na tom sastanku održanom 17. srpnja u USKOK-u Hrvoj-Šipek, nakon što je stupila na dužnost krajem svibnja 2020. godine, upoznali su s više značajnih predmeta u radu USKOK-a, između ostalog i s već donesenom odlukom o završetku rada u predmetu "Žalac" i razlozima završetka rada, u vezi s čime je Hrvoj-Šipek zatražila dostavu izvješća. I već pet dana poslije, 22. srpnja, USKOK je DORH-u dostavio izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu, uz napomenu da se u prilogu dostavlja izvješće o postupanju koje je već dostavljeno 12. veljače 2020.

Inače, DORH je temeljito pretresao postupanje tužitelja u "predmetu Žalac", pa je tako, među ostalim, obavljen uvid u USKOK-ov "cijeli spis, te tri s njim povezana spisa. Pretresena je dokumentacija zaprimljena od Ureda Europskog javnog tužitelja (EPPO-a), uvid u spise DORH-a vezano za izvješća dostavljena po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu. Na razgovoru u DORH-u bila je i tužiteljica koja je radila na predmetu Aleksandra Vučinić, koja se u međuvremenu vratila u Rijeku.

Ustanovljeno je da je USKOK tijekom izvida, samostalno, i putem policije, pribavio opsežnu dokumentaciju od resornog Ministarstva, pravnih osoba, te je zatraženo postupanje Samostalnog sektora za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave Ministarstva financija, angažirani su informatički stručnjaci jedne pravne osobe, prikupljene su obavijesti od većeg broja osoba, te su provedeni financijski izvidi. USKOK je 24. siječnja 2020., na temelju ocjene stanja spisa u tom trenutku, donio odluku o završetku rada ocijenivši kako nema osnova za daljnje postupanje i nastavak izvida".

Odluka je donesena "na temelju slobodne ocjene prikupljenih obavijesti i podataka i ta odluka, kao takva, predstavlja pravni stav". Nadzorom je utvrđeno da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske 12. veljače 2020. zaprimilo od USKOK-a izvješće po članku 74. Zakona o državnom odvjetništvu u prilogu kojeg je izvješće o postupanju u kojemu se navodi da rezultati izvida ne daju osnova za pokretanje kaznenog postupka.

U to vrijeme Zlata Hrvoj-Šipek nije bila glavna državna odvjetnica, kako je to tvrdila na konferenciji za medije koju je održala 17. studenoga s ravnateljicom USKOK-a Vanjom Marušić. O svojim saznanjima o aferi softver Hrvoj-Šipek je, među ostalim, rekla: "Zamjenici su samostalni u svom radu. U ovom slučaju i u drugim nisam dala nikakvu uputu za rad. Ja o ovom predmetu nisam znala ništa. Ako vi mislite da glavni državni odvjetnik može znati za sve predmete koje vodimo, jasno je svakom razumnom da je to nemoguće".

Pogledi na presici

Kad je rekla da nije znala i nije bila obaviještena o tom predmetu, uslijedio je pogled prema Vanji Marušić i svi su mediji njezinu gestu objasnili kao čuđenje. Zlata Hrvoj-Šipek na saborskom je odboru rekla kako je ona dužnost preuzela 18. svibnja 2020. i da zato nije znala za izvješće iz veljače te godine. Hrvoj-Šipek bila je i prva zamjenica Dražena Jelenića prije nego što je on dao ostavku, a nakon toga do imenovanja i vršiteljica dužnosti glavne državne odvjetnice.

Blamaža DORH-a

Sada je nadzorom koji je proveden ustanovljeno da je o izvidima protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac redovno bio obavještavan vrh tužiteljstva, s obzirom na to da se radilo o izvidima protiv visoke državne dužnosnice, što je i prema članku 74. obveza državnih odvjetnika.

Prvo je negirala da je znala za izvješća i da ih nije vidjela, a o sastanku se sve do danas nije željela oglasiti. Hrvoj-Šipek će sada morati nastaviti surađivati s Vanjom Marušić. U jednom je trenutku pokušala sve prebaciti i na medije, tvrdeći kako jedni drže stranu jednima, drugi drugima, zaboravljajući pritom da bi DORH i USKOK trebali biti na istoj strani. Kako će sad izgledati suradnja šefice DORH-a i ravnateljice USKOK-a, pokazat će vrijeme.

U svakom slučaju, već u ponedjeljak njih bi dvije trebale sjesti za isti stol na kolegiju u tužiteljstvu u Gajevoj. Ipak, dojam svih koji su pratili ovu aferu koja je završila opstankom Hrvoj-Šipek i Vanje Marušić, od politike, pravosuđa do medija, jedinstven je u zaključku kako je sve ovo, uz povlačenje optužnice u slučaju Agrokor, blamaža za DORH.

Kronologija

Zašto je tvrdila da ništa nije znala?

17. studenoga - Hrvoj-Šipek na konferenciji za novinare kaže da nije znala što USKOK radi na predmetu Žalac i da nije izvještena o predmetu Žalac
23. studenoga - glavna državna odvjetnica usmeno priopćava Vanji Marušić da od sutra nije šefica USKOK-a
26. studenoga - Hrvoj-Šipek u Saboru prvo negira, a onda potvrđuje da je dobila izvješće USKOK-a iz srpnja
2. prosinca - završen nadzor DORH-a koji potvrđuje da je Hrvoj-Šipek i usmeno izvještena

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:14