PREMIJERKINA RAVNOTEŽA: I SDP JE KRŠIO ZAKONE

HDZ OPTUŽUJE SDP: I vi svoju Fimi-Mediju imate. Lučin je dao 28 milijuna za spotove bez natječaja!

Premijerka Kosor rekla je da je i prije Fimi-medije MUP u vrijeme SDP-a skupo plaćao kampanje
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Public Image tvrtka je s kojom je MUP u razdoblju od 2001. do 2004. godine, za mandata ministra Šime Lučina, platio 28 milijuna kuna izravnom pogodbom za promidžbene usluge u Okviru nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa.

U Virovitici je Jadranka Kosor spomenula da je i prije 26 milijuna Fimi-mediji, MUP platio i veće iznose za promidžbene svrhe u vrijeme SDP-ove Vlade, ali nije željela spomenuti ime tvrtke. Kako smo doznali iz izvora u MUP-u, riječ je o ugovorima s Public Imageom, tvrtkom Borisa Maleševića, čovjeka koji slovi kao “alfa i omega” svih dosadašnjih SDP-ovih izbornih kampanja.

Svi krše zakone

Predsjednica HDZ-a, očito je, ovime želi stvoriti određenu političku ravnotežu kojom želi pokazati da je i bivša SDP-ova vlast kršila pravila i zakone. Već smo u nekoliko navrata svjedočili istim pokušajima: kaznena prijava u slučaju riječkih tržnica protiv SDP-ova gradonačelnika Vojka Obersnela i optužbi za malverzacije u prodaji odmarališta grada Koprivnice, gdje je bio osumnjičen gradonačelnik Zvonimir Mršić. Valja spomenuti i prijavu protiv Tonina Picule. Protiv Mršića i Picule prijave su odbačene. To je i dovelo do ozbiljnih napetosti između DORH-a i MUP-a, odnosno Karamarka i Bajića. U SDP tvrde da bi bilo lijepo kada bi vidjeli neke dokaze i kategorički odbijaju bilo kakvu nezakonitost vezanu uz ove ugovore.

Relacije između Maleševića, njegove tvrtke Public Image i SDP-a nisu više dobre kao nekad. Pogotovo otkad je osmislio i vodio kampanju Milanu Bandiću. Prije toga je bio odbijen iz Josipovićeve kampanje.

Ponosni smo na kampanju

Češljajući poslovanje MUP-a u promidžbenim kampanjama, našao se tako i podatak da je MUP i za vrijeme Račanove Vlade davao velike svote za promidžbu bez javnog natječaja. To, doduše nije bilo protuzakonito. Public Image nudi kompletne usluge, od grafičkog dizajna, arhitekture i imenovanja branda, oglašavanja, audio i videoprodukcija, do medijske strategije, PR usluga, organizacije raznih događanja i slične usluge.

- Točno je da je tvrtka Public Image radila promidžbenu kampanju za Nacionalni program sigurnosti prometa na cestama, na što smo ponosni i za što smo dobili i nagrade, kao što smo radili i za SDP, za izbore 3. siječnja, za kampanju Zoranu Milanoviću. No, nije riječ o izravnoj pogodbi, kako se tvrdi niti o proračunskim sredstvima, već smo posao dobili na temelju odluke povjerenstva u kojem su bili predstavnici osiguravajućih društava. Kao prvo, novac koji je plaćen nije bio iz proračuna MUP-a već su osiguravajuća društva bila glavni izvor financiranja - tvrdi Malešević. U njegovoj je tvrtki, kaže, dva mjeseca bila i financijska kontrola, nakon što je HDZ dobio izbore i nije bilo ništa sumnjivo.

Odluka u kolovozu 2001.

Rajko Horvat, tadašnji načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa, koji je bio šef Povjerenstva za provedbu tog programa, rekao nam je kako iznos od 28 milijuna kuna, koliko je navodno plaćeno, Public Imageu uopće nije točan, a posebno da im nije plaćeno 2,2 milijuna kuna u 2001. godini, jer tada još nije ni provođen.

- Tada još nije bio definiran ni izvor financiranja. Tek nakon kolovoza 2001. donesena je odluka o provođenju programa, a zapravo smo počeli funkcionirati 2002. Bio je proveden natječaj. Zbog toga su sa mnom razgovarali i iz unutarnje kontrole, krim policije i državne revizije, te nije nađeno ništa sporno. U MUP-u se sve može provjeriti - tvrdi Horvat.

DORH nije upoznat s optužbama

U DORH-u nisu upoznati s optužbama HDZ-a oko milijunskih isplata agenciji Borisa Maleševića. Očito, zasad ne postoji podatak da je itko iz MUP-a prijavio čelnike MUP-a iz razdoblja od 2000. do 2003., kada su se sporne pogodbe, prema onome što je izjavila premijerka, i dogodile. Postoji mogućnost da je napravljena krim-istraga oko slučaja, ali iz policije onda ništa nije upućeno dalje. Situacija je, pogotovo za HDZ, vrlo osjetljiva. Ozbiljne optužbe, koje su uputili na račun SDP-a, morali bi poduprijeti konkretnim podacima, inače će cijela stvar završiti kao neozbiljan politički spin. Tim više što milijunske isplate Maleševićvoj agenciji zaista postoje, ali nije u potpunosti jasno u kakvim okolnostima. ( JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:59