SABORSKA RASPRAVA

HDZ-ov Borić oporbi: Nazivate novinare korumpiranima, a sutra ćete ih gledati u oči

Borić je potom ustvrdio da oporbene stranke bez izvještavanja medija ne bi imale nikakav sadržaj

Josip Borić

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Josip Borić odbacio je u utorak teze oporbenih klubova o kontroli medija od strane vladajuće stranke te im poručio da će već sutra na konferenciji za medije gledati novinare u oči koje sada nazivaju korumpiranima.

‘‘Zaključak ove rasprave, po vama, je da su svi mediji korumpirani i da su svi novinari korumpirani. U redu, ali dnevno stojite ispred njih i vjerojatno ćete ih sutra gledati u oči i što onda? Govorit ćete im tko je korumpiran, a tko nije?‘‘, rekao je Borić tijekom saborske rasprave o prijedlogu osnivanja istražnog povjerenstva radi utvrđivanja potencijalnog korumpiranja medija javnim novcem.

Borić je potom ustvrdio da mediji redovito izvještavaju i o aktivnostima oporbenih stranaka, dok one bez medija ne bi imale nikakav sadržaj.

‘‘Nemaju članstva, nemaju ništa osim tih medija koje dnevno čitaju. I takvi korumpirani mediji, kako oni tvrde, im serviraju vijesti koje oporba potom pretvara u svoje politike‘‘, dodao je.

Ahmetović: Sudeći po svemu, HDZ ima crveni telefon s uredničkom sobom na Prisavlju

Mirela Ahmetović (SDP) ustvrdila je da, osim ministarstva i raznih državnih agencija, gradska komunalna poduzeća u sredinama gdje je HDZ na vlasti također isplaćuju novac odabranim medijima. Slobode odavno nema ni na javnoj televiziji koju je nazvala ‘‘okorjelom HDZ-ovom saveznicom‘‘.

‘‘Sudeći po svemu čemu svjedočimo, HDZ ima izravni crveni telefon s uredničkom sobom na Prisavlju baš kao u vrijeme Franje Tuđmana. Ne samo to, HRT isto tako troši novac poreznih obveznika kada bez javnog natječaja ugovori poslove s bivšom tvrtkom svog trenutnog ravnatelja‘‘, rekla je.

Ahmetović je potom navela koje će poteze povući nova vlada ‘‘nakon što oslobodi Hrvatsku od Plenkovićevih kriminalaca‘‘. ‘‘Objava svih podataka o financiranju medija u zadnja dva mandata, donošenje jasnih kriterija o financiranju medija, donošenje novog zakona o medijima te uvođenje potpune transparentnosti državne riznice, ministarstava i državnih poduzeća, kako bi se vidjelo kome se i koliko transferira javni novac‘‘, nabrojala je.

Novinarstvo se u zadnjih nekoliko godina svelo na PR bojnu Andreja Plenkovića, ocijenila je zastupnica Ružica Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku.

‘‘Očigledno je da su mnogi vlasnici medija kupljeni prikrivenim oglašavanjem pa onda imamo korumpirane medije, urednike i novinare. Pritom iščezava ono kritičko, istraživačko i analitičko novinarstvo kakvo smo imali u 20 stoljeću", rekla je.

Iako kapitulacija novinarstva ugrožava slobodu i demokraciju u Hrvatskoj, Vukovac tvrdi da takvo što ne brine HDZ jer je riječ o ‘‘populističkoj stranci koja se služi svim mogućim sredstvima kako bi pod svaku cijenu zadržala vlast‘‘.

Miletić: Plenković je još za covid pandemije postrojio urednike medija

Zastupnik Marin Miletić (Most) kazao je da je premijer Andrej Plenković još za vrijeme covid pandemije postrojio urednike medija kojima je govorio kako trebaju pisati. "A onda preko državnih tvrtki naloži plaćanje medija koji zatim rade fake ankete i izvrću istinu. Oni imaju moć da od prostitutki naprave svece, a od običnih poštenih ljudi notorne luđake. To radi Plenković preko svojih medija", istaknuo je.

Mostov zastupnik naveo je i da su njegovi komentari na Instagramu nerijetko na naslovnim stranicama, ali zato ni približan interes nemaju njegovi okrugli stolovi na kojima se govorio o zdravlju, sportu, ekologiji i ostalim temama. Miletić smatra da je to posljedica nastala primitkom državnog novca.

Afera Mreža, koja je i povod zahtjevu oporbe za osnivanjem istražnog povjerenstva, u Hrvatskoj je moguća zato što po pitanju oglašavanja državnih firmi "vlada divlji zapad", ustvrdila je zastupnica Možemo! Jelena Miloš. Nedostatak bilo kakvih pravila, smatra, dovodi do pritisaka i zarobljavanja medija od strane politike.

"Nema nikakve obveze izvještavanja o tome na što državna poduzeća troše novac i kome ga isplaćuju. Zato se mogu događati koruptivne radnje, zato se mogu reketariti mediji da bi se peglao imidž političkih stranaka i pojedinaca", poručila je Miloš.

Uspostava kontrole nad medijima pokazala je da premijer Plenković nije proeuropski političar, već autoritaran političar diktatorskih namjera, naglasila je Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom). "On je u svojim rukama akumulirao sve grane vlati. On je i izvršna i zakonodavna i sudbena vlast. Ovdje u Saboru ima klimavce i poslušnike, a ima i svog Turudića, svoju radost", poručila je.

Saborska rasprava okončana je iza jedan sat u srijedu ujutro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:25