DRAGAN JELIĆ

HDZ-ov kandidat prozvao gradonačelnika Sl. Broda: ‘Poručio je ljudima da odsele ako im je drugdje bolje‘

Na upit novinara Duspara je komentirao "vertikalu vlasti", rekavši da je to bedastoća koja postoji samo u Hrvatskoj
Mirko Duspara
 Davor Pongracic/Cropix

Uoči drugog kruga izbora za gradonačelnika Slavonskog Broda, uz poziv građanima da izađu na izbore, gradonačelnik Mirko Duspara rekao je u četvrtak kako vjeruje u pobjedu, a optimizam temelji na potpori građana koji su prepoznali da radi u njihovu interesu.

Duspara je četiri mandata na čelu Slavonskog Broda, a u drugom krugu za novi mandat bori se s Draganom Jelićem (HDZ).

U drugi krug ulazi s 9,11 posto većom potporom od one koju je dobio HDZ-ov kandidat.

"U odnosu na prošle izbore za Gradsko vijeće dobili smo više od 200 glasova više, za razliku od HDZ-a, koji je dobio manje. Ne znam o kakvim željama za promjenama se priča. Protukandidati udaraju na najbolje projekte. Ako je nešto protuzakonito, to ide u policiju, državno odvjetništvo, a ne u neke žute novine. Brođane se bombardira s porukama o kriminalu. Da je to tako, sigurno ne bih bio gradonačelnik sve te godine", rekao je Duspara.

Podsjetio je da Državna revizija godinama daje "bezrezervno pozitivno mišljenje" o trošenju novca iz gradskog proračuna.

O odnosu snaga u Gradskom vijeću Duspara je rekao da su se i do sada morali dogovarati, a o novom sazivu kako zasad "nije imalo smisla voditi bilo kakve razgovore".

Dusparina lista u Gradskom vijeću osvojila je devet mandata, Koalicija HDZ-HSP osam, Nezavisna lista Slavice Lemać dva, a Domovinski pokret i SDP po jedan mandat.

Kao prioritete u novom mandatu Duspara i dalje ističe ulaganja u infrastrukturu - vrtiće i osnovne škole te izgradnju sveučilišnog kampusa. Na listi planiranih projekata su i dom za starije i nemoćne s centrom koji bi bio potpora starijima koji ostaju u svojim kućama. Oko brodske tvrđave trebao bi biti novi botanički vrt, a na drugom kraju grada prema izletištu Poloju nastavit će se uređivati novi sportski tereni.

Na upit novinara Duspara je komentirao i "vertikalu vlasti" na koju su predstavnici Vlade često podsjećali tijekom potpore HDZ-ovu kandidatu.

"Ona postoji samo u glavama HDZ-ovaca. To je bedastoća koja samo postoji u Hrvatskoj. Ne može se napredak jednoga grada ili sredine zakočiti vertikalom vlasti. To je samo stvar političke kulture ili nekulture pojedinaca", istaknuo je Duspara.

Na Facebooku se oglasio i HDZ-ov kandidat Jelić koji se osvrnuo na jedan dio Dusparina istupa u kojem je nekima poručio da isele iz Slavonskog Broda. Jelić je i objavio video Dusperina istupa u trajanju od 19 sekundi.

- Čudi me da jedan državni tajnik veliča gradove koji... Ne podcjenjujem nikoga, ali u odnosu na grad Slavonski Brod su daleko ispod i bit će uvijek. Ako mislite da je negdje nešto bolje, onda je najbolje da preselite u taj dio gdje je bolje, govori Duspara.

Jelić je na Facebooku reagirao na taj njegov istup.

- Za Dusparu i njegove u Slavonskom Brodu očito teče med i mlijeko. Onima koji misle da može biti bolje, Duspara javno poručuje - iselite se iz ovog grada. Ako ovo nije skandalozno, onda ne znam što je. Dobro poslušajte izjavu i dobro razmislite hoćete li u nedjelju ostati doma - rekao je te podijelio izjavu Duspare.

Ubrzo se javio i Duspara koji tvrdi da je Jelić sve izvukao iz konteksta.

- Meni je Slavonski Brod najbolji i u njemu živim cijeli svoj život. Razumijem da se gospodinu Jeliću omilio Zagreb, ali ne dam da zbog toga lupa po Slavonskom Brodu i Brođanima, a "moja" podlo izrezana i iz konteksta izvučena izjava jedino se na njega i odnosila, jer će nakon izbora tako i biti - ostat će u Zagrebu.

Pogledajte cijeli odgovor i cijelo pitanje, a o manipulaciji i vrhuncu prljave kampanje koju moji protukandidati već tjednima vode, prosudite sami.

Prljavi igraju prljavo do kraja i vade iz konteksta ono što im paše ne bi li obmanuli što više glasova. Rekao sam glasova jer oni tako percipiraju Brođane, kao glasove. Trebaju razumjeti da Brođani već 16 godina jasno prepoznaju tko živi i radi za Slavonski Brod, a tko "postaje" Brođaninom tek početkom političke kampanje svake četiri godine, napisao je Duspara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:26