‘A ŠTO JE TU LOŠE?‘

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina uz račun za groblje građanima šalje i - svoju fotografiju

Direktor komunalne tvrtke Parkovi Alen Runac brani se tvrdnjom da njegova gesta nema veze s kampanjom
Alen Runac na posebnom letku zahvaljuje na redovitim uplatama za grobnu naknadu, što je istaknuto ispod njegove slike. Na poleđini su nabrojani projekti provedeni za njegova mandata

Varaždinci su ovih dana dobili uobičajene polugodišnje račune za grobna mjesta, i ostali iznenađeni lijepom gestom direktora komunalne tvrtke Parkovi, koja brine o groblju. Direktor Alen Runac na posebnom im je letku ljubazno zahvalio na redovnim uplatama za grobnu naknadu. Na poleđini su nabrojani projekti koji su za njegova, još malo pa četverogodišnjeg mandata, odrađeni na groblju.

Tu je i velika slika Alena Runca pa su primatelji, nenavikli na takve geste direktora gradskih poduzeća, mogli vidjeti i lik ljubaznoga direktora. Povezati lik i djelo.

Sve bi i ostalo na lijepoj gesti, kad Alen Runac ne bi bio HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Varaždina. I u Parkove je došao nakon lokalnih izbora 2017., nakon što je od Radimira Čačića izgubio izbore za župana Varaždinske županije. Danas je predsjednik Županijske skupštine.

Dok je pismo građane iznenadilo, njegove je protukandidate razljutilo. Zahvalu Alena Runca protumačili su predizbornom kampanjom na račun građana.

- Ovo je model kojim se HDZ i Čehok cijelo vrijeme služe, a to je da za svoje privatne interese posežu u gradsku blagajnu. Ona je njihova kasica-prasica. To je skandalozan primjer trošenja javnog novca za osobnu promociju, koji Varaždinci trebaju osuditi. Alen Runac samo je još jedan lik u tom njihovom igrokazu - rekao je za Jutarnji Neven Bosilj, kandidat SDP-a za gradonačelnika.

I Dubravka Novak, kandidatkinja platforme Budimo grad, proizašle iz FB grupe Varaždinsko smeće, kao najjača oporba aktualnom gradonačelniku Čehoku, letak smatra "zloporabom javnih sredstava u političke promidžbene svrhe".

- Ako je cilj letka bio transparentno navesti u što su Parkovi ulagali novac i što planiraju ove godine, a što podržavamo, ali s konkretnim financijskim pokazateljima, onda je u najmanju ruku neobično da se uz taj podatak ističe isključivo direktorova fotografija. Ili smatra da je jedini zaslužan za sve što su Parkovi radili u protekloj godini pa zaslužuje ¾ stranice letka? Nadam se da ne misli tako, jer bi to bilo prilično narcisoidno, a jednako se nadam kako ne smatra sve nas naivnima da povjerujemo u obrazloženje takvog promidžbenog poteza - oštra je Novak.

Protukandidati Alena Runca letak smatraju "zloupotrebom javnih sredstava u političke promidžbene svrhe"

Aktualni gradonačelnik Ivan Čehok, koji službeno još nije objavio kandidaturu, kaže:

- Ja ne bih takvo što napravio. Otkad je istaknuo kandidaturu, nije trebao sebe stavljati u prvi plan na računima. Svatko radi na svoj način, ali mislim da treba odvojiti kampanju za gradonačelnika od poslova direktora. Nije loše da se direktor tvrtke obrati građanima i to mi je razumljivo, ali ne nakon što je istaknuo kandidaturu. To sam mu i rekao - kaže.

Inače, njegova je nestranačka lista Glas, u Gradskoj skupštini koalicijski partner HDZ-a.

Alen Runac, pak, ni danas, nakon salve kritika na društvenim mrežama, u svom potezu ne vidi ništa loše. Letak, kaže, nema "nikakve veze s predizbornom kampanjom". Veli da je to "ionako prerano da bi bila kampanja". Kritike pripisuje pokušajima suparnika da ga diskreditiraju.

image
Alen Runac na posebnom letku zahvaljuje na redovitim uplatama za grobnu naknadu, što je istaknuto ispod njegove slike. Na poleđini su nabrojani projekti provedeni za njegova mandata

- Mene reakcija varaždinskog SDP-a ne čudi, jer nakon dva mandata u Varaždinu, nisu napravili ništa. Trebala mi je godina dana da poslije njih konsolidiram tvrtku i počnem s ulaganjima. Cilj navedenog letka bio je transparentno navesti na što smo ulagali novac naših sugrađana i u što planiramo ulagati u ovoj godini. SDP je tolerantan i transparentan samo kada njima odgovara, i to samo na riječima - zaključio je i dodao kako "3000 kuna, koliko su koštali letci, nije ništa u usporedbi s činom transparentnosti koji smo time poduzeli prema našim građanima".

- Morbidno, primitivno, mrtvi u kampanji - neke su od riječi kojima je predsjednik lokalnog SDP-a Miroslav Marković, opisao potez Runca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 16:46