SPORNE KUĆE

HDZ-ov Kapulica reagirao na tekst Jutarnjeg: ‘Senzacionalističko manipuliranje potkopava obnovu Banije‘

- Sada svjedočimo kampanji koja ima za cilj potkopavanje vjere u smisao ostanka na potresom pogođenim područjima Banovine

Mario Kapulica

 Zeljko Puhovski/Cropix

Mario Kapulica, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman", u utorak je kao manipulaciju ocijenio medijske navode da su zidovi za obnovu tipskih kuća na Banovini pretanki od propisanog prema Eurokodu 8, zbog čega su se pobunili proizvođači građevinskog materijala.

Kapulica je u priopćenju naveo da se prvo lažnim tezama kriminalizirala poslijeratna obrana, zatim se do krajnjih granica ispolitizirala borba protiv pandemije, a potom i rješavanje ključnog pitanja borbene spremnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

"Sada svjedočimo kampanji koja ima za cilj potkopavanje vjere u smisao ostanka na potresom pogođenim područjima Banovine, toliko slično kampanjama kojima se svojevremeno uvjeravalo naše prognanike da se nikada neće vratiti na svoja ognjišta, jer Hrvatska nikada neće osloboditi svoja okupirana područja", komentirao je pisanje Jutarnjeg lista.

"Žalosno je to zanemarivanje bilo koje teme od općenacionalnog interesa", poručio je i dodao da se na tuđoj nesreći i tragediji ne gradi ništa drugo nego samo zloba.

"Senzacionalističko manipuliranje iskrivljenim informacijama doseg je koji danas imamo na naslovnicama nekih neovisnih tiskovina. Danas kada su definirani i prezentirani projekti dvaju modela zamjenskih kuća, mnogi se nadmeću u 'ocjeni' oblikovnih rješenja", dodao je Kapulica.

Napomenuo je da je Vlada prije tjedan dana predstavila dinamiku i modele po kojima će se svim stradalnicima, kako na Banovini tako i u Zagrebu, obnoviti i izgraditi njihovi potresima porušeni domovi. pri čemu je na prezentaciji jasno i nedvosmisleno rečeno da će se koristiti sva tehnološka rješenja izgradnje koja poštuju pravila struke, hrvatske zakonske propise i europske norme.

"Za one koji manipuliraju naglašavamo - Eurocode 8", naglasio je HDZ-ovac.

Jutarnji list naveo je u tekstu da je debljina zida od 19 centimetara predložena u tzv. Knjizi standarda - središnjem dokumentu koji je Središnji državni ured za obnovu dostavio zainteresiranim proizvođačima - u seizmički aktivnim područjima neprihvatljiva s obzirom na to da Eurokod 8 propisuje najmanje 20.

Drvena konstrukcija je u debljini svih slojeva zida 30 centimetara.

Kapulica je, pak, priopćio da je u prvom rješenju, temeljem kojega je pokrenuta javna nabava za izgradnju 30 obiteljskih kuća, nosiva drvena konstrukcija s debljinom svih slojeva zida 30 centimetara.

Najavio je da su najavljeni javni natječaji koji će u pravilnom vremenskom ritmu tjedno primjenjivati šest tipova konstruktivnih rješenja, otvarajući mogućnost svim u Hrvatskoj dostupnim kvalitetnim tehnologijama gradnje sudjelovanja u zahtjevnom i izazovnom projektu obnove.

"Ali NE!. Temeljem prijave strukovne udruge koja bi prva morala posjedovati tehnička znanja o modelima projektiranja, o načinu statičkog izračuna okvirne ili dvojne spregnute konstrukcije, senzacionalistički naslovi sugeriraju da su zidovi 'centimetar pretanki'", poručio je Kapulica.

Istaknuo je da su na Banovini danas u različitim fazama razrade projekti za 8200 stambenih jedinica, dok su preambule europskih normi u projektiranju i nabavi "očito nebitne trgovcima koji žele dodatno i beskrupulozno zaraditi na patnji stradalnika".

"NE - zidovi na danas projektiranim, a sutra izgrađenim kućama na Banovini i Zagrebu nisu pretanki. Pretanka je ideja koja vodi one koji od prvog dana koriste tuđu tragediju. Zbog čega? Zbog profita na tuđoj muci, bilo političkog, bilo financijskog", zaključio je Kapulica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:35