PREDSJEDNIK I OPORBA

HDZ-ov Mažar: ‘Pritisak nakon objave kandidata za glavnog državnog odvjetnika je neviđen‘

Odbacio je optužbe o političkom i stranačkom utjecaju vladajućih na izbor glavnog državnog odvjetnika

Nikola Mažar

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar izjavio je u petak kako je nakon objave imena kandidata za glavnog državnog odvjetnika uslijedio neviđen pritisak oporbe i predsjednika RH Zorana Milanovića na neovisne institucije.

“Nevjerojatno (je) da mi danas od aktera koji dakle nisu radili na ovakav transparentan način, imamo neviđen pritisak na političke institucije, na neovisne institucije, da i sada kada se još ni ne zna tko ispunjava uvjete, oni žele odlučivati tko je podoban, a tko ne”, rekao je Mažar u izjavi za medije.

Reagirao je time na izjave oporbenih saborskih zastupnika, a među njima i zastupnice Glasa Anke Mrak-Taritaš koja je danas izjavila da je Ivan Turudić, sudac Visokog kaznenog suda dobio ‘mig’ od vladajućih da se prijavi na tu dužnost. Milanović je pak, u priopćenju, upozorio na nužnost da izabrana osoba bude politički i stranački neovisna.

Poštovat će se procedura i ono što je propisano zakonom i Ustavom

Mažar je ujedno odbacio optužbe o političkom i stranačkom utjecaju vladajućih na taj izbor, istaknuvši da će se poštovati procedura i sve što je propisano zakonom i Ustavom.

“Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske po Ustavu i zakonu samostalno i neovisno provodi i štiti interese Republike Hrvatske i Vlade RH. (...) Nikada do sada nismo i nećemo dozvoliti da politika utječe na rad samostalnih i neovisnih institucija kako bi se putem svojih političkih mašinerija obračunavala s političkim protivnicima”, rekao je Mažar.

Ustvrdio je i da je upravo HDZ-ova Vlada unaprijedila transparentnost procesa izbora glavnog državnog odvjetnike i time ojačala neovisnost i samostalnost državnih institucija.

“Dolaskom premijera Andreja Plenkovića na čelo Vlade 2018., mijenja se Zakon o državnom odvjetništvu gdje on sebe razvlašćuje i stavlja javni poziv za izbor glavnog državnog odvjetnika”, podsjetio je Mažar istaknuvši da je procedura za vrijeme bivšeg premijera, a današnjeg predsjednika Republike Milanovića, bila drugačija.

“Prije toga je bilo da Vlada, odnosno predsjednik Vlade, tada Zoran Milanović, da ime Saboru i time je priča bila gotova”, rekao je Mažar.

Četiri kvalitetne kandidature su poraz oporbe

Kandidaturu za glavnog državnog odvjetnika, uz Turudića, predali su i odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner te trenutni zamjenik glavne državne odvjentnice Emilijo Kalabrić. Komentirajući kandidate, Mažar je rekao da su to “četiri kvalitetne kandidature”, što je ujedno i poraz oporbe “koja je zazivala da se nitko ne javi”.

Osvrnuo se i na proceduru izbora, istaknuvši da će Državno odvjetničko vijeće, koje je danas objavilo imena kandidata, ustanoviti koje su kandidature pravovremene i potpune, a onda će ih proslijediti Vladi, čije će povjerenstvo obaviti razgovor s kandidatima i vidjeti njihove programe.

Prijedlog kandidata za glavnog državnog odvjetnika potom se šalje Odboru za pravosuđe Hrvatskog sabora, a o njegovom će imenovanju odlučivati saborska većina na plenarnoj sjednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:48