PITANJE FONDOVA

HDZ-ov ministar Erlić napao ‘Možemo!‘: ‘Hvale se uspjesima koji nisu njihova zasluga‘

O Paromlina preko dogradnje škola do novih vozila ZET-a, žele poboljšati život svih Zagrepčana

Šime Erlić

 Jure Miskovic/Cropix/Cropix

"U prvih 10 mjeseci ove godine Grad Zagreb je povukao pet puta više EU fondova nego bivša uprava u cijeloj 2020. godini - čak 100 milijuna eura", pohvalili su se iz stranke Možemo! na platformi X.

Dodali su i kako pokazuju što je sve moguće kad postoji dobra priprema projekata i kad nema malverzacija, pa onda ni straha od europskih javnih tužitelja.

"Nastavit ćemo povlačiti značajna sredstva iz EU fondova – od Paromlina preko dogradnje škola do novih vozila ZET-a - kako bismo poboljšali život svih Zagrepčana", tvrde u toj stranci.

No, prema mišljenju HDZ-ovog ministra EU fondova Šime Erlića, Možemo! se s ovakvim izjavama svjesno kiti tuđim perjem.

- To što imaju najviše u proračunu sredstva iz EU fondova je direktan rezultat rada Vlade, i uplata Ministarstva financija prema gradskoj upravi Grada Zagreba. Vlada je svojim radom, sposobnošću i brzim reakcijama osigurala ta sredstva Gradu Zagrebu za obnovu bolnica, fakulteta, škola, prometnica vodne i komunalne infrastrukture i kulturne baštine u iznosu od 1,2 milijarde eura kroz Fond solidarnosti i Plan oporavka i otpornosti – odgovora Erlić, te dodaje kako ne može potres biti mjerilo uspjeha povlačenja sredstva iz EU fondova.

- Jasno mi je da se neka politička opcija hvali vlastitim uspjesima, ali ne kada su ti uspjesi zasluga nekog drugog. Trenutno se na području grada Zagreba, zahvaljujući Vladi, iz NPOO-a i Fonda solidarnosti realizira 12 vrtića, 52 zdravstvene ustanove i 114 projekata obnove javnih zgrada obrazovne infrastrukture, te 129 projekata kulturne baštine. Za te se projekte gradska uprava nije morala izboriti, nego su došli kao rezultat obnove ili Vladinih ulaganja iz NPOO-a – poručuje Tomislavu Tomaševiću ministar EU fondova.

Podsjeća i na postojeći ITU mehanizam iz EU fondova, a koji je pod nadležnošću Grada Zagreba i koji se, kaže, slabo koristi.

- Postojeći ITU mehanizam vrijedan je 107 milijuna eura i trenutno je na 51 posto realizacije, a do kraja godine se mora potrošiti. Izvjesno je da se neće potrošiti – upozorava Erlić.

Iz stranke Možemo! nisu odgovorili na ove kritike resornog ministra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:55