RATNI ZLOČINAC

HDZ-ov MINISTAR KUŠČEVIĆ O DARIJU KORDIĆU 'Nitko ga nema pravo prozivati'

 
Dario Kordić
 Screenshot / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade predavanje koje je u Studentskom domu na Savi održao Dario Kordić, osuđen zbog ratnih zločina u BiH, rekavši da je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio, a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla kako je to "sigurno tako što se tiče prava", no poruka se šalje i "cijelim sklopom nečijega životnoga puta".

Ministar uprave Lovro Kuščević komentirao je u četvrtak prije sjednice Vlade predavanja Darija Kordića, osuđenog zbog ratnih zločina u BiH, u Studentskom domu na Savi, rekaovši kako je Kordić svoju zatvorsku kaznu odslužio.

"U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga. Kordić je dao svoj doprinos u ratu, a očito je i pogriješio. To što je pogriješio, to je i odslužio", poručio je Kuščević.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je, na zamolbu novinara da prokomentira izjavu ministra Kuščevića da je Dario Kordić rehabilitiran te da je odslužio kaznu, kako je to "sigurno tako što se tiče prava".

Damjan Tadic / CROPIX
Lovro Kuščević i Blaženka Divjak

"Kazna je odslužena, međutim, pri tome ipak trebaju uzeti u obzir da se poruka šalje ne samo onime što se govori, nego i cijelim sklopom nečijega životnoga puta, i da tu treba biti oprezan u takvim situacijama, pogotovo kada se organizira nešto i u prostorijama Studentskoga centra", poručila je Divjak.

Dario Kordić, kojega je Međunarodni kazneni sud za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) osudio na 25 godina zatvora za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, održao je u Studentskom domu "Stjepan Radić" predavanje koje je organizirao studentski kapelan don Damir Stojić.

Kordić je tom prigodom govorio o tome kako je spoznao duh Božji tijekom služenja zatvorske kazne.

Kordićevo predavanje, naslovljeno kao "Bog za rešetaka", u utorak je prekinulo nekoliko aktivista koji su upali u dvoranu uz povike kako je on zločinac koji nema što tražiti među studentima.

BiH: SDA osudila Kordićevo predavanje studentima u Zagrebu

SARAJEVO - Stranka demokratske akcije (SDA), koja je na vlasti u Bosni i Hercegovini, u četvrtak je oštro osudila organiziranje tribine u Zagrebu na kojoj je studentima govorio Dario Kordić, pravomoćno osuđen zbog ratnih zločina počinjenih u selu Ahmići, a odgovornost za to adresirala je na Katoličku crkvu u Hrvatskoj u cijelosti, kao i na zagrebačko sveučilište.

"Zastrašujuće je i gnjusno da osoba koja je naredila da se strijeljaju nedužni civili drži predavanja mladim ljudima, u organizaciji obrazovne institucije i vjerske zajednice koje bi trebale promovirati moralne i vjerske vrijednosti, a ne afirmirati zločinačko nasljeđe. Postavlja se pitanje zašto Crkva i Sveučilište pokušavaju od ratnog zločinca napraviti uzor za mlade ljude i zašto šalju užasnu poruku žrtvama u Ahmićima i to baš uoči obljetnice masakra", stoji u reakciji dostavljenoj medijima iz središnjice SDA u Sarajevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:46