KLIMAN U MAĐARSKOJ

HDZ-ov ministar s mađarskim kolegom: Razgovarali o zajedničkoj organizaciji Olimpijskih igara

 Ministarstvo turizma

ZAGREB - Ministar turizma Anton Kliman u utorak se susreo s povjerenikom mađarske Vlade za turizam Gusztávom Bienerthom i s njime razgovarao o poticanju domaćeg turističkog prometa i potrošnje, priopćilo je Ministarstvo turizma.

Prvenstveni razlog Klimanova posjeta Mađarskoj je razmjena iskustva o poticanju domaćeg turističkog prometa i potrošnje, odnosno razgovor o mađarskim iskustvima u korištenju Szep kartica za domaće turiste, a razgovaralo se i o hrvatskom sustavu e-visitor i drugim temama, kaže se u priopćenju.

Kako se navodi, od 2010. do 2015. godine broj noćenja domaćih turista u Mađarskoj povećan je za 29 posto, a ukupni prihod domaćeg turizma istovremeno je porastao za 64 posto u čemu je odlučujuću ulogu imala upravo Szep kartica.

Do sada je karticu koristilo 26.500 tvrtki , odnosno skoro 1,3 milijuna građana, a samo prošle godine ostvaren je promet od 290 milijuna eura. Taj su ukupni iznos tvrtke uplatile zaposlenicima na ime Szep kartice, a oni su ga uglavnom utrošili na turističke i ugostiteljske usluge.

Ministar Kliman je naglasio da bi takav način poticanja turističkog prometa učinio puno za hrvatske kontinentalne županije, ali i primorske, posebice u razdoblju pred i posezone.

Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 436 tisuća turista što je, u odnosu na 2014. godinu, rast od 19 posto, a mađarski turisti u Hrvatskoj u prosjeku dnevno potroše 63 eura, kaže se u priopćenju.

Osim o Szep kartici, ministar Kliman i Povjerenik Bienerth razgovarali su i o mogućnostima posebne suradnje Hrvatske i Mađarske u svezi organizacije Olimpijskih igara, gdje bi i hrvatski turizam mogao imati velike koristi.

Od prije par tjedana iz ureda premijera Viktora Orbana najavljene su velike promjene u mađarskoj turističkoj „branši” te će se osnovati posebna Agencija koja će se brinuti o mađarskom turizmu. Agencija će objediniti dosadašnje Državno tajništvo za turizam i Nacionalnu mađarsku turističku organizaciju, ali isto tako će koordinirati svim športskim, kulturnim i drugim velikim događanjima u Mađarskoj. U novoj organizaciji nacionalne turističke politike „posljednju riječ” će imati povjerenik Gusztáv Bienerth.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:19