IŠČEKIVANJE U ROVIŠĆU

HDZ-ov načelnik pozvao Milanovića, sad je pred izazovom karijere: ‘Nadam se da neće biti predstava‘

Milanović redovito koristi upravo ovakva događanja za trljanje soli na ranu HDZ-ovcima

Slavko Prišćan

 Privatni album

Slavko Prišćan, načelnik Rovišća, male općine na zapadnim obroncima Bilogore, danas će se suočiti s jednim od najvećih izazova u svojoj bogatoj političkoj karijeri. Na svečanu sjednicu povodom 29. godišnjice postojanja općine dolazi mu predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Protokolom je predviđeno predsjednikovo obraćanje, a nakon toga zajednički ručak. Predsjednik bi, osim toga, još novinarima mogao davati izjave.

Zašto je to toliko traumatično? Zato što je Rovišće jedno od najhadezeovskijih mjesta u svemiru. Ni načelnik Prišćan ni njegova lista nisu imali protukandidate na posljednjim lokalnim izborima jer u mjestu ne djeluje nijedna druga politička opcija osim ove "državotvorne". Predsjednik Milanović, međutim, smatra je banditskom, njezinu Vladu korumpiranom, a čovjeka koji ju vodi, premijera Andreja Plenkovića - udbaškim gojencem. To ne samo da ne skriva, već koristi upravo ovakva događanja za trljanje soli na ranu.

Predsjednikove izjave posljednjih dana izluđuju HDZ-ovce, do te mjere da je potpredsjednik stranke i osječko-baranjski župan Ivan Anušić praktički pozvao HDZ-ove župane gradonačelnike i načelnike da bojkotiraju predsjednika Milanovića. Načelnik Prišćan nam je priznao da ne bi zvao predsjednika da je znao da će se stvari ovako razvijati, a sada mu je glupo povući pozivnicu koja je prošla u Ured predsjednika prije nego što je situacija eskalirala. Ima još jedna neugodna situacija, jednako kao i u Ured predsjednika, iz Rovišća su odaslane pozivnice i predsjedniku Vlade te predsjedniku Hrvatskog sabora, no odatle neće doći nitko. Protokole će zadovoljiti župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić (HDZ) kao izaslanik premijera Plenkovića, a saborski zastupnik Miro Totgergeli (HDZ) predstavljat će Hrvatski sabor.

'Ne želim stvarati dodatnu vrelu krv'

- Ja sam HDZ-ov načelnik od 2005. godine i svake godine smo pozivali predsjednika države, Vlade i Hrvatskog sabora, bez obzira tko to bio. Na neki način nam je sugerirano poslije onog posljednjeg okršaja da se predsjednik ne zove, međutim mi smo poslali poziv prije toga. On je poziv prihvatio i njegov protokol je potvrdio dolazak. Smatram da ne bi trebalo biti neprimjerenih riječi jer smo mi, bez obzira na to što smo 'HDZ-ova općina', isti prema svim ljudima. Nismo oni koji zapošljavaju svoje, što mislim da i inače nije istina. Očekujem da predsjednik Milanović dođe, da nas pozdravi i uveliča ovaj događaj. Nadam se da neće biti nekih predstava jer svečana sjednica nije poligon za razračunavanja - rekao nam je načelnik Slavko Prišćan.

Pitali smo ga na što je mislio kada je spomenuo kako "im je sugerirano da se predsjednik ne zove", na što je rekao kako "im nije sugerirano, već je mislio na izjavu potpredsjednika stranke Anušića u kojoj je kazao da se predsjednik više neće pozivati".

- No, mi smo već bili poslali poziv, a mislim da nema smisla kad nekoga već pozoveš, da ga opozoveš, da ne stvaramo dodatnu 'vrelu krv'. Napominjem, pozvali smo ga kao i sve druge svih prijašnjih godina - ponavlja načelnik.

- Biste li ga pozvali i nakon svih ovih prepucavanja koja su se u međuvremenu dogodila? - pitamo ga.

- Vjerojatno ne bih. Nakon takvih riječi... Gledajte, ja sam utemeljitelj, ja sam stvarao hrvatsku državu, bio sam u ratu, mislim da nije u redu... Ako imate nekome nešto za reći, trebate mu reći imenom i prezimenom. Nije lijepo govoriti da smo svi korumpirani. To nije dobra komunikacija - govori nam načelnik Prišćan.

Osim što je načelnik općine, on je dugogodišnji predsjednik županijskog Nogometnog saveza, a odnedavno i zamjenik predsjednika HNS-a Marijana Kustića. HDZ u općini ima više od 400 članova, pa je tako svaki deseti stanovnik HDZ-ovac.

- To samo govori da sam normalan čovjek i da ljudima nije presudna stranka, kao što ni meni nije bitno tko je u kojoj stranci. Mogli smo na listu za Vijeće staviti svih 13 HDZ-ovaca, no imamo ih pet ili šest koji nisu članovi stranke. Gledali smo da to bude raspoređeno i po mjestima, da se ljudi bore za svaki kut svoje općine. Na kraju su nas mještani podržali - zaključio je načelnik Slavko Prišćan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:54