NOVA VLAST

HDZ-ov plan za žilet-žicu: 'Sa Slovenijom moramo u dijalog'

Slovenci nam se osvećuju zbog arbitraže i zbog komunikacije premijera na odlasku koja nije bila primjerena, kažu u HDZ-u
 Robert Fajt/EPH

- Čim se formira nova vlada morat ćemo se jako potruditi kako bismo normalizirali odnose sa susjednim zemljama. Odnose sa Slovenijom, Mađarskom i Srbijom treba normalizirati i racionalizirati. Susjedi nam moraju biti partneri - kaže nam jedan od ministara u budućoj vladi, navodeći kako će se morati ozbiljno poraditi na saniranju štete koju je počinio premijer na odlasku, Zoran Milanović, u povodu izbjegličke krize koja je pogodila Hrvatsku.

Na pitanje postoji li plan kako ukloniti slovensku žilet-žicu postavljenu na granici s Hrvatskom, naš sugovornik kaže da će HDZ ići na “utopljavanje” odnosa sa zemljama u okruženju pa će se tako pokušati otvoriti dijalog i sa Slovenijom. - Treba imati u vidu dva razloga zbog kojih je Slovenija postavila žicu na granicu.

Osam prosvjednih nota

Prvi su njihove unutarnje prilike i činjenica da se slovenska vlada našla pod pritiskom oporbe koja je tražila da se postavi čvršće po pitanju izbjeglica. Drugi je što nam se tako na neki način osvećuju za arbitražu, ali je to i njihova reakcija na komunikaciju premijera na odlasku koja nije bila primjerena - kaže naš sugovornik.

On vjeruje kako će pozitivnim pristupom polučiti pomake koje Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova nije uspjelo ni s osam prosvjednih nota. Posljednju, osmu, uputili su u utorak kada je ponovno zatraženo da Slovenija ukloni protupravno postavljenu žicu s državnog područja Hrvatske i omogući slobodan prelazak granice na svim mjestima određenima po Sporazumu o pograničnom prometu i suradnji. U noti se podsjetilo da žica nije sredstvo kojim bi se spriječile ilegalne migracije, nego je ona prijetnja za život i sigurnost stanovnika Slovenije i Hrvatske, ali i za životinje kroz čije je stanište postavljena. Upozorilo se i na dodatne opasnosti od žice prouzročene visokim vodostajem rijeke Kupe.

Deportacije stranaca

O tome kako će se nova vlada postaviti u odnosu na ubrzavanje procesa deportacije stranaca iz Njemačke budući ministar kaže da treba ipak vidjeti kako će se postaviti zemlje koje primaju izbjeglice, dakle Njemačka, Švedska i druge, no ne misli da će biti nekih velikih pokreta prema Hrvatskoj. O istoj temi ministar unutarnjih poslova na odlasku, Ranko Ostojić, kaže da Hrvatska ne treba poduzimati nikakve mjere dok se eventualno vraćanje izbjeglica ne usuglasi na nivou Europske unije. Do tada, kaže Ostojić, Hrvatska vraća samo one izbjeglice koje se pokušavaju provući iz Srbije mimo organiziranog prelaska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:23