MISTERIOZNI SUDAR

HDZ-ov župan i policija šute, a Slavonija bruji o 2 verzije nesreće, obje otvaraju niz novih pitanja

Damir Dekanić i dalje se ne oglašava, a sve bi detalje, najavio je, o prometnoj nesreći trebao razjasniti u utorak

Damir Dekanić

 Vlado Kos/Cropix

Što se u subotu dogodilo u Cerni i kako je došlo do prometne nesreće u kojoj je sudjelovao Damir Dekanić, HDZ-ov vukovarsko-srijemski župan još uvijek je velika nepoznanica. Dekanić se i dalje ne oglašava, pa za sada ostaje samo izjava njegove glasnogovornice Sonje Marinković koja je potvrdila da je Dekanić bio sudionik prometne nesreće kao suvozač te da će se župan o svim detaljima oglasiti u utorak. No, zanimljivo je da ni policija još uvijek nije ponudila službeno priopćenje o nesreći, a nisu odgovorili ni na naš upit o ovom događaju o kojem, kako to obično biva kada se odmah ne izađe s detaljima, kruže različite priče.

Prema jednoj verziji Dekanić je bio suvozač u službenoj Škodi Superb, koja je u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, i koja mu je na raspolaganju 24 sata. No, iako još nemamo službenu potvrdu, Škodom je, prema toj verziji, upravljao Dekanićev prijatelj, koji nije zaposlen u Županiji i s njom nema nikakve veze. Dekanić ga je, naime, navodno zamolio da on vozi, jer je župan na druženju na kojem je bio malo popio, pa nije htio sjesti za upravljač vozila. No, nesreća se dogodila, a onda su nastali novi problemi, jer sada treba javnosti objasniti kako je župan smio službeno vozilo dati na upravljanje neovlaštenoj osobi, pogotovo jer je u nesreći nastala materijalna šteta na imovini Županije, ali i na imovini vlasnika automobila i kuće u Cerni u Ulici Stjepana Radića 34, nakon što je Škoda sletjela s ceste i udarila u drugi parkirani automobil.

Niz neodgovorenih pitanja

Prema drugoj verziji, o kojoj se priča u kuloarima, Dekanić je bio sam u automobilu i upravljao njime, a nakon što je izletio s ceste, nazvao je svog rođaka koji živi u susjednom selu i koji je prije policije došao na mjesto nesreće te rekao da je on upravljao automobilom. Sada nam samo preostaje čekati službeno policijsko priopćenje te županovo očitovanje, kako bismo dobili odgovore na pitanja kako je došlo do nesreće, tko je upravljao vozilom, je li kod sudionika utvrđena prisutnost alkohola... Bilo kako bilo, Dekanić je sebe i HDZ doveo u prilično neugodnu situaciju i bit će zanimljivo vidjeti kako će se oprati pred javnosti i biračima, a pogotovo jer je riječ o svojevrsnom recidivu.

Dekanić je za župana izabran na prošlogodišnjim redovnim lokalnim izborima, kada je u drugom krugu pobijedio svog bivšeg stranačkog kolegu iz HDZ-a Josipa Dabru, koji je inače u prethodnom mandatu obnašao dužnost dožupana vukovarsko-srijemskog. Dekanić je prethodnih osam godina bio načelnik Općine Andrijaševci. Paralelno s time, kao diplomirani inženjer šumarstva, radio je u Hrvatskim šumama, gdje je od 2017. do 2021. godine bio i voditelj Uprave šume podružnice Vinkovci. Upravo iz tog vremena datira i prvi poznati Dekanićev problem s prometnim nesrećama sa službenim vozilima.

Sudar s časnim sestrama

On je 29. travnja 2019. godine oko 21,30 sati sudjelovao u prometnoj nesreći u Rokovcima, kada je vozeći službenu Škodu Karoq Hrvatskih šuma pod utjecajem alkohola od 1,06 promila udario u zadnji dio Renaulta đakovačkih registracijskih oznaka u kojem su se nalazile četiri časne sestre, od kojih je jedna lakše ozlijeđena. Nesreći je kumovalo i to što je vozačica Renaulta nepropisno preko pune crte skretala na kolni prilaz, pri čemu je došlo do sudara s Dekanićem.

No, unatoč činjenici da je pod utjecajem alkohola vozio službeni automobil državne tvrtke i s njim imao prometnu nesreću, Dekanić nije pretrpio nikakvu političku štetu. HDZ je, po starom običaju, stao iza svog načelnika te člana predsjedništva i županijskog odbora stranke. Štoviše, dvije godine poslije kandidirali su ga za župana. No, Dekanić se prethodno ipak morao djelomično žrtvovati i odustati od kandidature za predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije na unutarstranačkim izborima koji su održani u studenome 2020. godine.

On je, naime, imao jasno izraženu namjeru kandidirati se za predsjednika ŽO HDZ-a i tako si osigurati kandidaturu za župana, no središnjica stranke nije imala takve planove. Andrej Plenković na toj je dužnosti vidio svog ministra Marija Banožića, a s Dekanićem je postignut dogovor prema kojem će Banožić biti čelnik ŽO HDZ-a, a on kandidat za župana. Bilo je to vrijeme otvorenog rata unutar HDZ-a u kojem se na drugoj strani našao već spomenuti Dabro koji se također kandidirao za predsjednika ŽO HDZ-a, no šanse su mu bile minimalne, pogotovo kada je i sam Plenković podržao Banožića. Dabro je nakon toga izašao iz HDZ-a i sa svojom listom uz podršku Domovinskog pokreta ušao u utrku za župana, ali nije uspio pobijediti HDZ-ovu mašineriju i Dekanić je prošle godine zasjeo u fotelju dugovječnog Bože Galića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:55