OPTIMISTIČNA KAMPANJA

HDZ-ova KANDIDATKINJA ZA EU IZBORE SUNČANA GLAVAK 'Računamo s pet mandata. Procesu uvođenja eura treba pristupiti polako, neće biti poskupljenja'

 
Sunčana Glavak
 Srđan Vrančić / CROPIX

Kandidatkinja na listi HDZ-a za EU izbore Sunčana Glavak poručila je u subotu kako HDZ na izborima računa s pet mandata, a rekla je i kako procesu uvođenja eura treba pristupiti polako te da su tijekom protekle dvije godine neki preduvjeti za uvođenje zajedničke valute, poput racionalnog upravljanja financijama s razine središnje države, već ispunjeni.

"Prošle godine prvi puta smo imali suficit, država je više zaradila nego što je potrošila. Vrlo dobro se upravlja financijama i približavamo se mastriškim kriterijima", rekla je Glavak na HDZ-ovoj konferenciji za novinare na koprivničkoj manifestaciji Dani travnjaka.

Euro će, kazala je, biti uveden kad se zadovolje svi uvjeti, a za trajanja tog procesa nužno je educirati građane, kazati im da neće biti poskupljenja.

HDZ-ova kampanja pozitivna i optimistična

Rekla je i da HDZ na izborima za EU parlament računa na pet mandata.

"Vodimo pozitivnu, optimističnu kampanju. Reakcije građana daju nam razlog za optimizam", istaknula je Glavak.

Kazala je i kako je sjajno to što se poljoprivrednici tog dijela Hrvatske mogu osloniti na najvećeg prehrambenog proizvođača.

"Uložilo se preko tri milijarde bespovratnih sredstava u Koprivničko-križevačku županiju. Ne samo u poljoprivredu, infrastrukturu, jer ne smijemo zaboraviti niti program Zaželi kroz koji je 200-ak žena dobilo priliku da pomognu starijim osobama", kazala je Glavak.

Naglasila je i da se proteklih 20 godina u županijsko zdravstvo nije ulagalo koliko se ulaže danas, a to je otprilike 100 milijuna kuna.

"Trenutno se u Hrvatskoj s preko 80 posto bespovratnih sredstava financiraju javni projekti. To je nešto što ne bismo mogli sami učiniti i tu je prednost ulaska u Europsku uniju", kazala je Glavak. HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu zalagat će se, kaže, da se u narednom razdoblju ne smanjuju sredstva kohezijskog fonda, jer ona su nam nužna za razvoj.

Kandidat HDZ-a Stjepan Adanić složio se kako su benefiti ulaska Hrvatske u Europsku uniju veliki, što dokazuje preko 14 milijardi kuna koja su uložena u Hrvatsku.

"Zadatak svih nas koji ćemo ući u Europski parlament, jest omogućiti povećanje sredstava koja će se naći u novoj financijskoj omotnici za razdoblje od 2021. do 2027.", zaključio je Adanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28