NOVI KREDITNI SKANDAL

HDZ-ovac Đakić na sastanku u Croatia osiguranju: Padat će glave ako se ne odobri kredit!

Tvrtki Gaj odobren je kredit tek kad je za nju jamčio Agroduhan, poduzeće čiji je većinski vlasnik država

Gaj iz Slatine, nekada drvoprerađivački div koji je sada na koljenima, pod povećalom je tužiteljstva i zbog kredita koji je toj posrnuloj tvrtki na intervenciju Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a, i Jadranke Kosor , premijerke na odlasku, odobrilo Croatia osiguranje . O okolnostima pod kojima su odobravali kredit već su svoje iskaze dali bivši članovi Uprave Croatije.

Gaj grupa vlasništvo je Milana Fehira, koji je nakon kupnje smanjio broj zaposlenih sa 700 na 300, a Hypo banka odobrila mu je kredit od 22 milijuna kuna. Đakić, predsjednik Hvidre, Tomislav Vukelić, predsjednik Uprave virovitičkog Agroduhana, i Tomislav Boban, ravnatelj Vladine agencije AUDIO, imenovani su u Nadzorni odbor Gaja.

Potpora projektu

Potkraj 2008. godine u Croatia osiguranju pojavili su se Đakić i Boban sa zahtjevom da osiguravatelj odobri Gaju 30 milijuna kredita. Uprava je zaključila da Gaj nema uvjete za kredit, ali se tada u cijeli aranžman uključio Agroduhan, koji je u većinskom vlasništvu države, kao potpora tom projektu kako bi sačuvali radna mjesta braniteljima, za što je bila zainteresirana i J. Kosor. Uprava Croatije odobrila im je 25 milijuna kuna uz uvjet da se uz hipoteke potpiše desetogodišnji ugovor o osiguranju Gaja i Agroduhana s Croatijom. Osim toga, Croatia je zatražila zadužnice od Agroduhana, što je jako naljutilo Đakića pa je na sastanku došlo do incidenta i umalo fizičkog obračuna.

- Padat će glave ako se ne odobri kredit - rekao je navodno Đakić na sastanku u upravi Croatije, što su neki od sudionika posvjedočili i u tužiteljstvu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:28