SUKOBI MIŠLJENJA

HDZ-ovac Kulušić na raspravi o povlaštenim mirovinama: Napravljeno je ruglo od zastupnika, nemaju ni auto gdje parkirati

HDZ-ovka Đurđica Sumrak smatra kako 'nitko nije ušao u Sabor zbog povlaštene mirovine'
Zagreb, 180112. Trg sv. Marka.Treca sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu zapocela je aktualnim prijepodnevom na kojoj zastupnici postavljaju pitanja premijeru Zoranu Milanovicu i ministrima. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - HDZ-ovi članovi saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo ostali su suzdržani u podršci prijedloga izmjena zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojim će se smanjiti saborske mirovine. Smatraju kako je taj prijedlog tek 'bacanje prašine u oči' na početku mandata nove Vlade.

- Nemamo ništa protiv da se mirovine saborskih zastupnika izjednače s ostalima, ali pitanje je zašto time nisu obuhvaćene i druge kategorije državnih dužnosnika - napomenula je HDZ-ovka Đurđica Sumrak te dodala kako je ukidanje povlaštenih mirovina 'bacanje prašine u oči' kada se povisuje PDV.

Smatra da nitko nije ušao u Sabor zbog povlaštene mirovine.

Spomenuti prijedlog podržali su članovi saborskog Odbora za rad i socijalno partnerstvo iz SDP-a i HSU-a, nezavisni zastupnik manjina Veljko Kajtazi te Hrvatski laburisti.

HSU-ovac Silvano Hrelja istaknuo je kako prijedlog treba shvatiti kao prvi u nizu kako bi se u sustav mirovinskog osiguranja ugradilo načelo jednakosti, kako po visini mirovine, tako i po uvjetima odlaska u mirovinu. Vjeruje da će građani pozdraviti tu odluku.

- Nigdje nema takve diskrepancije između onoga tko je radio 40 godina i saborskog zastupnika kada ide u mirovinu i to želimo promijeniti - izjavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava te dodao kako u 16 zemalja EU-a ne postoje posebni propisi za ostvarivanje prava na mirovine zastupnika i kako žele da se i u Hrvatskoj saborske mirovine ostvaruju po općem propisu - Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Podsjetimo, trenutačna prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi nešto više od 2.300 kuna, a saborskog zastupnika oko 8.900 kuna.

Iako su novim prijedlogom sada zahvaćeni samo saborski zastupnici, suci ustavnog suda i glavni državni revizor, Mrsić je najavio kako će ubrzo regulirati i ostale kategorije državnih dužnosnika.

I dok su članovi vladuće koalicije zadovoljni što su mandat započeli upravo tim prijedlogom, HDZ-ovac Ante Kulušić smatra da je od saborskih zastupnika napravljeno ruglo jer danas nemaju gdje ni auto parkirati .

- Nisam za to da zastupnici budu svete krave, ali ni za to da budemo ruglo - izjavio je Kulušić te se upitao hoće li i ostala obećanja ići jednako brzo.

Gordana Sobol iz SDP-a podržala je Zlatka Tušaka iz Hrvatskih laburista koji je predložio da se regulira i da se saborski zastupnici nakon mandata mogu vratiti na svoje staro radno mjesto.

- Ne vidim razloga zašto nakon četiri godina, kad zastupniku istekne mandat, ne bi mogao imati mogućnost povratka na radno mjesto koje je imao prije dolaska u Sabor - zaključila je Sobol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:44