OŠTRO PROTIV HNB-A

HDZ-ovac Marić napao guvernera HNB-a: Zašto Rohatinski ne želi reći na što troši 33 milijuna kuna?

Ni dan nakon što je HDZ-ov zastupnik ponovno kritizirao Rohatinskog u HNB-u nisu htjeli davati komentare
 Neja Markičević / CROPIX

ZAGREB - Šef saborskog odbora za financije i proračun Goran Marić opet se žestoko obrušio na Hrvatsku narodnu banku. Mjesto radnje bila je sjednica Odbora, a povod rasprava o Godišnjem izvješću HNB-a za 2010.

HNB je još jednom proglasio institucijom koja ne štiti nacionalne nego privatne interese, i to interese stranog kapitala, te koja vodi politiku poticanja uvoza i ubijanja izvoza.

Navodno su mu jučer zbog tog istupa prigovorili neki ministri, upozorivši ga da ne treba biti tako oštar. No, na sve prigovore da je preoštar Marić je odgovorio:

- Ne ovisim ni o kome i nitko me ne plaća, ne pripadam niti jednom poslovnom carstvu i više volim Hrvatsku nego sebe kao političara. Ne mislim na sljedeće izbore nego na sljedeće generacije.

Sve su njegove optužbe protiv HNB-a i guvernera Rohatinskog poznate već otprije. Lani krajem veljače Marić je izazvao krizu na relaciji Vlada - HNB, kad je Rohatinski premijerki Kosor neizravno zaprijetio ostavkom ako se ne ogradi od predsjednika Odbora.

Prigovori guverneru

I tada je govorio da se HNB upregnuo u privatne interese, da je trebao spriječiti rast kamata na kredite i da je kriv za aferu Podravka koje ne bi bilo da je spriječio Podravkin depozit od 270 milijuna kuna u Vaba banku. Godinu ranije Marić je također prozivao HNB zbog visokih kamata i previsoke zaduženosti države, 2008. je sa govornice u Saboru poručivao da HNB pogoduje uvoznim lobijima precijenjenom kunom ... Tekst je uvijek manje više sličan, prigodno nadopunjen aktualnim zbivanjima.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 13:59