‘NAMJERNA HISTERIJA‘

HDZ-ovac o lex AP-u: ‘Sada se bune oni koji žele politički suditi političkim protivnicima kao u Jugoslaviji‘

‘Oporba je od početka htjela stvoriti dojam da nešto neće biti po proceduri‘, kaže Nikola Mažar

Nikola Mažar

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a Nikola Mažar za N1 komentirao je izbor novog šefa DORH-a.

Podsjetimo, Sabor će sutra raspravljati o Turudiću, a Mažar navodi da procedura nije ubrzana nego sukladno propisima.

“Sama funkcija glavnog državnog odvjetnika budi polarizaciju i javni interes jer je to funkcija koja nosi neovisnost i samostalnost, ali i veliku odgovornost. Funkcija sama po sebi nosi i jednu medijsku zanimljivost, smatra Mažar.

“Oporba je od početka htjela stvoriti dojam da nešto neće biti po proceduri. Oporba je odbila sva četiri kandidata”, rekao je Mažar o kritikama iz oporbe.

On navodi da oporba ne želi da postoji procedura ni izbor.

“To je ta razlika između nas i njih”, istaknuo je Mažar.

Osvrnuo se i na kritike da je Turudić Vladi prihvatljiv zbog veza s HDZ-om. “Turudić je objasnio taj svoj odnos… Zamislimo ovo što SDP i dio oporbe govore. Oni su imali situaciju bez javnog natječaja, kandidata, odbora za pravosuđe, da javnost ne vidi što nude. Zamislite da je Plenković rekao ‘glavni odvjetnik bit će taj i taj’, pa to bi bio revolt na ulici, a to je SDP imao.”

Mažar se osvrnuo i na tzv. lex AP koji se također našao na udaru brojnih kritika.

“To su neistine, moramo znati o čemu se radi. Žao mi je, a to su i pravni stručnjaci rekli, da im je žao da je ovako bitna tema otišla u krivom smjeru. Naziv kaže ‘neovlašetno curenje informacija’ iz dijela istrage koji je s razlogom nejavan. To je dio istrage kad su izvidi, kad se skupljaju dokazi da se ustanovi postoji li osnovana sumnja da je netko kriv.”

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da će vlada u drugo čitanje izmjena Kaznenog zakona, u vezi curenja informacija iz istraga, dodati i odredbu o nemogućnost kažnjavanja ako je riječ o informaciji objavljenoj u pretežitom javnom interesu.

“Novinari su izričito stavkom 2. izuzeti da ne mogu niti počiniti ni poticati ni pomagati, a sukladno najavi ministra Malenice, dodat će se stavak da pod to kazneno djelo ne ide nijedna situacija koje je vezana za žrtvu, za obranu kaznenog djela i ako je pretežito javni interes. Dakle, javni interes nikad nije doveden u pitanje”, kazao je Mažar.

“Stvorena je namjerna histerija u društvu od onih koji godinama zloupotrebljavaju sustav. Onaj tko živi na neovlaštenim informacijama i time želi politički suditi političkim protivnicima kao u Jugoslaviji naravno da se sada buni”, zaključio je HDZ-ov zastupnik za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:07