BURNO U SABORU

HDZ: 'Ovako važna tema, a nema ministra. Sljedeći put će poslati portira!'

Zagreb, 170914.Nakon ljetne pauze zapoceo je s radom Hrvatski sabor, 14. sjednica zapocela je postavljanjem pitanja Vladi RH.Na fotografiji: Zastupnici HDZ-a napustili sabornicu i srusili kvorum prije glasanja o potvrdjivanju povratka bivse sisasko-moslavacke zupanice Marine Lovric Merzel u saborske klupe.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije zasniva se na premisi da Hrvatska obrazovanje i znanost prepoznaje kao razvojne prioritete, rekao je danas u Hrvatskom saboru zamjenik ministra obrazovanja Roko Andričević.

Strategijom se, ističe, želi osigurati kvalitetno obrazovanje dostupno svima pod jednakim uvjetima u skladu sa sposobnostima svakog korisnika, istraživanjima i inovacijama želi se unaprijediti ukupni svjetski fond znanja te pridonijeti boljitku hrvatskog društva, a napose gospodarstva.

Radi ostvarenja tih ciljeva Strategija uvodi koncept cjeloživotnog učenja, bavi se svim razinama odgoja i obrazovanja, obuhvaća i znanost i tehnologiju.

U osnovnom obrazovanju predviđa se cjelovita kurikularna reforma, ne samo za pojedine predmete, nego i promjenu strukture osnovnoškolskog obrazovanja, drugačiji pristup u nastavi i edukaciju učitelja.

Na razini srednjoškolskog obrazovanja posebna se skrb posvećuje strukovnom obrazovanju, u visokom se predviđa revizija studentskih programa kako bi se provela njihova racionalizacija i jasno definirali ishodi učenja. Treba unaprijediti potporu studentskom standardu tako da se sa neizravnog financiranja prijeđe na izravno.

Naglašava se potreba snažnijeg povezivanja znanosti, visokog obrazovanja i inovativnog gospodarstva. Mjerama se predviđa podizanje kvalitete istraživanja, ali i racionalizacija korištenja financijskih sredstava.

Strategija nije usko vremenski ograničena, kaže Andričević, te poručuje kako su obrazovanje i znanost sustavi koji su osjetljivi, pa nagle, nedovoljno pripremljene promjene mogu nanijeti ozbiljne štete.

"Opredjeljivanjem za ovu Strategiju Hrvatska počinje dugoročnu sustavnu brigu o obrazovanju i znanosti kao svojim nacionalnim i razvojnim prioritetima koji će njezinim građanima omogućiti kvalitetniji i ispunjeniji život", reako je Andričević.

Sabor o prijedlogu Vladine Strategije raspravlja unatoč zahtjevu Kluba HDZ-a da je skine s dnevnog reda, nezadovoljan što u Sabor nisu došli najavljeni predstavnici resornog ministarstva, nego "netko treći".

Neprihvatljiva je Vladina arogancija da u Saboru ne vidimo predstavnike koje je sama predložila, ministra Vedrana Mornara i pomoćnicu Ružicu Beljo Lučić, rekao je Željko Reiner (HDZ), primjetivši da je Vlada poslala nekog trećeg, a slijedeći će put poslati portira.

Bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović (SDP) neopravdanim drži zahtjev da se Strategija skine, kaže da će rasprava trajati cijeli dan, pa će ministar Mornar moći doći u Sabor kad mu završi današnja sjednica Vlade.

Zahtjev za skidanjem naziva "tjeranjem demagogije" i otežavanjem rada Sabora na temi oko koje bi se svi trebali suglasiti.

Klub HDZ-a, kaže Reiner, globalno se može složiti s načelima Strategije, ali ne i s cijelim dokumentom koji je "skup lijepih želja i nema veze s hrvatskom stvarnošću, ne samo danas, nego i u budućnosti". Ne kaže se kako će se te lijepe nakane ostvariti, pa postoji opravdani strah da će to ostati samo mrtvo slovo na papiru, kao i mnogi dokumenti koji su vladajući donijeli, ustvrdio je Reiner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 22:54