AFERA JANAF

HDZ-ovci: ‘Barišić je već trebao biti izbačen iz stranke, ali neće zbog saborske većine‘

Gradonačelniku Velike Gorice i saborskom zastupniku Draženu Barišiću određen je jednomjesečni istražni zatvor zbog afere Janaf
Dražen Barišić
 Ronald Goršić/Cropix

Sud časti HDZ-a Zagrebačke županije vjerojatno smatra da trenutačno ne postoje elementi da bi se pokrenuo stegovni postupak, što ne znači da u budućnosti do toga neće doći - rekao je ovih dana ministar uprave Ivan Malenica o tome zašto Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik kojemu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog afere Janaf, nije isključen iz stranke. Upućeni u HDZ-u, pak, kažu kako vodstvo stranke ne želi previše talasati oko Barišića zbog tanke saborske većine od 76 glasova.

- Barišić je prema svemu već trebao biti izbačen iz HDZ-a, ali mislim da do toga neće doći. Vodstvo stranke s Barišićem postupa oprezno i ne ide na njega oštro zbog saborske većine. To je njegov mandat i ako bi ga isključili, to bi HDZ-u bio problem. Formalno bi izgubili potreban broj zastupnika - rekao je jedan dobro upućen HDZ-ovac i dodao da je vrh stranke odmah išao razgovarati s Barišićem o tome da mandat stavi u mirovanje.

Priličan kaos

- Tu je nešto dogovoreno, jer s Barišićevim mandatom, navodno, nije išlo baš glatko. Koliko sam čuo, bilo je tu nekih pogađanja i nagovaranja - otkrio je naš sugovornik. Barišić je na kraju stavio mandat u mirovanje, a u Saboru ga je zamijenio tajnik iz njegove županijske organizacije i njegov bliski suradnik Mato Čičak, koji je i načelnik Općine Rugvica. HDZ-ovci iz tamošnje županije kažu da ih nije iznenadila afera s Draženom Barišićem.

- Znali smo otprije da protiv njega ima prijava, što se pričalo po gradu. Ali, o Barišiću je i prije njegova uhićenja sve dobro znao i vrh stranke, i Andrej Plenković i Gordan Jandroković - rekao nam je jedan istaknuti član HDZ-a. Barišićev pritvor i ostavka koju je podnio na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a u prvi su plan izbacili i pitanje njegova nasljednika u toj stranačkoj organizaciji.

- U organizaciji trenutačno vlada priličan kaos, ali nitko ne želi dizati tenzije kako se ne bismo doveli u neugodnu situaciju zbog tanke većine - rekao je jedan HDZ-ovac iz te županije.

Vrh stranke prije dva dana odlučio je da će tu stranačku organizaciju do novih izbora, kao vršitelj dužnosti, voditi Željko Turk, a donijeli su i odluku o nastavku unutarstranačkog procesa, pa se na novog šefa županijskog HDZ-a, očito, neće dugo čekati. Prema informacijama iz kuloara, najviše šansi u toj bi utrci, navodno, mogao imati Damir Mikuljan.

Kažu da ima solidnu potporu među članstvom te da mu u prilog ide to što se njegova struja još znatno prije sukobila s Barišićem.

- Nešto prije europskih izbora 27 članova na čelu s Mikuljanom tražilo je da se županijska organizacija raspusti jer su bili nezadovoljni Barišićevim radom. No, vrh stranke je tražio da se s tim pričeka dok ne prođu izbori za EP, a onda je Barišić u međuvremenu iskoristio situaciju te su on i Mato Čičak smijenili Mikuljana s mjesta predsjednika Skupštine Zagrebačke županije. To je bio poznati sukob prije otprilike godinu dana - kaže sugovornik.

Bliže se izbori

- U tom sukobu na Mikuljanovu je stranu stao ministar Davor Božinović, koji je s njim blizak, a Barišića i Čička podržao je Jandroković. Završilo je tako da je Mikuljan smijenjen, a Čičak ga je naslijedio na mjestu šefa Županijske skupštine - podsjetio je jedan od naših sugovornika. Dodaje, vrlo je upitno i što će sada biti s Čičkom.

- Čičak je jako ambiciozan, ali mu 'dionice' sada tonu. Ova afera vrlo je nezgodna za stranku jer je riječ o ljudima u Saboru, s bliže se i lokalni izbori - ustvrdio je jedan HDZ-ovac.

Kolarecu dao punomoć za lokalni HDZ

Što se tiče velikogoričkog HDZ-a na čijem je čelu Krešimir Ačkar, u stranci govore da će se on ponovno kandidirati za tu funkciju te da za sada nema ambicija za županijsku organizaciju.

I Ačkar je, kažu, otprije u sukobu s Barišićem. Inače, Ačkar je i na funkciji zamjenika gradonačelnika, ali je Barišić punomoć da ga mijenja ostavio drugom zamjeniku, Ervinu Kolarcu.

- To je bilo očekivano jer mu je Kolarec jako blizak. No, tamo sve konce iz sjene, zapravo, vuče šefica Barišićeva kabineta Elizabeta Stipetić - ispričao je jedan upućeni HDZ-ovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:19