SKANDAL U TROGIRU

HDZ-ovci bojkotirali sjednicu s Josipovićem. Tvrde da nije bilo hrvatske zastave

 Jadran Babić/Cropix

TROGIR - Predsjednik RH Ivo Josipović u povodu proslave Dana Grada Trogira nazočio je u nedjelju svečanoj sjednici trogirskog Gradskoga vijeća. No i taj svečani čin obilježio je jedan mali incident.

Naime, pet HDZ-ovih vijećnika sjednicu je napustilo i prije nego li je otpočela nezadovoljni što su u dvorani hotela Bellevue u kojoj se održavala, izostala hrvatska obilježja.

Miljenko Rilje, predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Gradskom vijeću, izjavio je uoči sjednice novinarima da ne žele sudjelovati jer, kako je rekao, osim što nedostaju hrvatska obilježja, HDZ-ovcima nije osigurano ni mjesto za stolovima.

No, ako je suditi po viđenom, Hrvatska je zastava bila za stolom, a slobodnih se mjesta u dvorani ipak moglo naći.

Predsjednik Josipović u Trogiru je otvorio Park prijateljstva posadivši simbolično mladicu masline, a potom je prošetao ulicama slavljeničkog grada. Nakon svečanog djela, u izjavama za novinare komentirao je odnose između Srbije i Hrvatske.

- Započeo je put koji je dugačak, proces pune normalizacije i rješavanje brojnih problema. Na dobrom smo smjeru i predsjednik Srbije Boris Tadić je zaista pokazao inicijativu i dobru volju. No, tek smo krenuli rješavati nagomilane teškoće i ova generacija političara, više puta sam istaknuo, naprosto nema pravo probleme ostaviti narednoj generaciji - kazao je Josipović.

Osvrnuvši se na gospodarsko stanje u zemlji Josipović je upozorio da nema nikakvog čuda koje će rješiti probleme.

- Moramo zasukati rukave, raditi svatko svoj posao. Vlada koja vodi gospodarsku politiku treba ubrzati reforme, ali odgovornost ima svatko od nas, jer bez oštrog, napornog rada nema ni izlaska iz krize.

Predsjednik se osvrnuo se i na kronični problem Željezare.

- U Željezari su teškoće nataložene i kriju različite razloge pa i one zbog kojih vjerojatno i DORH treba vidjeti o čemu se radi. U posljednje vrijeme javljaju se čak i anonimni fondovi kao vlasnici, ne zna se ni tko pije ni tko plaća. Tu treba čvrsto kormilo uzeti u hrvatske ruke, jer očigledno „Zlomrex“ nije u stanju voditi tvrtku. Stvoriti uvjete za izlazak iz interne krize u Željezari , prije svega znači rješiti vlasničke odnose.

Svoj trodnevni boravak u Splitsko-dalmatinskoj županiji predsjednik Josipović nastavlja u ponedjeljak kada će posjetiti tvrtku Cemex Beton, a potom će se susresti s čelnicima „Brodosplita“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:47