SABORSKA POLEMIKA

HDZ-ovci hvalili uspjehe Vlade, oporba im uzvratila relativiziranjem

‘Zemlja smo sa najnižom razinom kupovne moći, prosječne starosne mirovine su nedopustivo niske, niske su nam i plaće, iseljavaju nam mladi‘, rekla je oporba

Kad je pak riječ o samom rebalansu, kojim se osigurava više sredstva za obnovu od potresa, plaće, mirovine, pakete pomoći zbog inflacije, iz HDZ-a ističu da je on okrenut podizanju standarda građana

 Damjan Tadic/Cropix

Saborski zastupnici HDZ-a u srijedu su u raspravi o drugom rebalansu ovogodišnjeg državnoga proračuna, apostrofirali sve Vladine uspjehe unatrag sedam godina, a oporba je uzvratila relativiziranjem tih uspjeha.

Od 2016., do danas, udio javnog duga u BDP-u smanjen je za 20 posto, pada nezaposlenost, rastu plaće, mirovine, zaposlenost, BDP, Vlada premijera Andreja Plenkovića vodi odgovornu politiku javnih financija, nabrajali su HDZ-ovi zastupnici u raspravi koja se protegnula gotovo do 22 sata.

Ne tako davno, na 1, 4 milijuna zaposlenih imali smo 350 tisuća nezaposlenih, danas na 100 tisuća nezaposlenih imamo 1, 6 milijuna zaposlenih, naglasio je Marko Pavić (HDZ).

Zemlja smo sa najnižom razinom kupovne moći, prosječne starosne mirovine su nedopustivo niske, niske su nam i plaće, iseljavaju nam mladi, uzvraćala je oporba.

Ne povećaju li se plaće i mirovine, ostat ćemo bez onoga najvrjednijega – ljudi, ustvrdila je Sandra Benčić (Možemo).

Rebalans osigurava više sredstva za obnovu od potresa, plaće, mirovine, pakete pomoći

Kad je pak riječ o samom rebalansu, kojim se osigurava više sredstva za obnovu od potresa, plaće, mirovine, pakete pomoći zbog inflacije, iz HDZ-a ističu da je on okrenut podizanju standarda građana, oporba uzvraća da država ‘zarađuje‘ od inflacije i građanima vraća manje, nego je zaradila.

Inflacija je pokazala da imamo porezne politike koje više štite krupni kapital, nego najslabije građane, kazao je Mišel Jakšić (SDP).

Pet puta su veće cijene nego lani, to je klasična pljačka, ispraznili ste građanima džepove i napunili državni proračun, a sad dijelite pare k‘o da su vam ćaćine, rekao je vladajućima Miro Bulj (Most).

Hrelja: Povećanja mirovinskih rashoda vrijedna su respekta

Inflacija je veliki teret, ali ovakva povećanja mirovinskih rashoda, vrijedna su respekta, ističe Silvano Hrelja (HSU) koji navodi da je razlika između mirovinskih rashoda u prošloj i ovoj godini 1, 2 milijarde eura, što je povećanje za gotovo 20 posto.

Mirela Ahmetović (SDP) uzvraća da rast mirovina nakon usklađivanja ne dostiže rast cijena, pa su nam umirovljenici sve siromašniji.

Za predloženi rebalans Furio Radin (Klub nacionalnih manjina) kaže da je korak naprijed, ali da je put pred nama dugačak. Konstatirao je da su sredstva za sve četiri pravobraniteljice gotovo na istoj razini, dok je za Vladin Ured za ravnopravnost spolova manji za 12 posto. „Samo anđeli znaju, zašto“, izjavio je.

Oporba ustrajava u ocjeni kako se iz rebalansa vidi da Vlada nije provela ni jednu reformu, od zdravstvene do reforme lokalne samouprave.

U idućim godinama platit ćemo ceh neprovođenja reformi, kazala je Marijana Puljak (Centar), konstatiravši da je iz rebalansa jasno da nema ništa od brze ceste Trogir-Omiš, sanacije šljake u Dugom Ratu.

Proračun je i razvojan i socijalan, u osmoj godini Vlade Andreja Plenkovića u potpunosti se ispunjavaju dana obećanja - sigurna, socijalna i pravedna Hrvatska, zaključila je Nada Murganić (HDZ).

Sabor u četvrtak o dva Vladina i jednom oporbenom zakonu

Hrvatski sabor u četvrtak će se izjasniti o amandmanima na raspravljene zakone, a potom raspraviti izmjene zakona o upravnoj inspekciji i o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koje je predložila Vlada, te zakon koji su predložili klubovi SDP i Možemo.

Izmjenama Zakona o upravnoj inspekciji skraćuje se trajanje upravnog inspekcijskog nadzora.

Vladin je prijedlog da upravni inspektori sastavljaju zapisnik o nadzoru samo kada utvrde nezakonitosti, nepravilnosti i nedostatke u radu nadziranog tijela.

„Ako kod nadzora upravni inspektor ne utvrdi nezakonitost ili nepravilnost o tome će pisano obavijestiti čelnika nadziranog tijela“, rekao je ministar uprave Ivan Malenica. Naglasio je kako se time skraćuje trajanje nadzora te se administrativno rasterećuje upravna inspekcija i nadzirano tijelo.

Izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom u eurima se određuje iznos koji se odnosi na utvrđivanje značajne pregovaračke snage kupca prema njegovom ostvarenom ukupnom godišnjem prihodu.

Smatra se da značajnu pregovaračku snagu ima kupac koji je ostvario ukupni godišnji prihod od najmanje 2 milijuna eura umjesto dosadašnjih 15 milijuna kuna.

Briše se odredba o krajnjoj prodajnoj cijeni, koja se prema važećem Zakonu formira tako da se nabavna cijena poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda množi najmanje koeficijentom 1,10.

Hrvatski sabor će raspraviti i dopune Zakona o obveznim odnosima koje su predložili klubovi SDP-a i Zeleno-lijevog bloka, a kojima se želi poboljšati položaj dužnika i izlazak iz "dužničkog ropstva".

"Zakonom smo predložili da se promijeni način uračunavanja plaćanja tako da se svaka uplata mora odnositi i na glavnicu, a ne samo na kamate i troškove", objasnio je ranije predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Predlaže se i uvođenje instituta apsolutne zastare i u građanskim odnosima za dugove koji proizlaze iz potrošačkih odnosa, a ne prelaze dvije neto plaće, ako se te dugove nije uspjelo naplatiti u roku od pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:51