ODGOVOR PREMIJERU

HDZ-ovci: Milanoviću, to nisu dva kamena, to je 20 četvornih kilometara!

 Denis Jerković / Cropix

STON - HDZ-ovci Dubrovačko-neretvanske županije traže od premijera, Zorana Milanovića da povuče izjavu o "dva kamena, koji remete dobrosusjedske odnose Hrvatske i BIH".

- Nisu to dva kamena. To je puno veći prostor Malostonskog zaljeva od dvadeset četvornih kilometara, za koji bi se trebala boriti svaka ozbiljna vlada, rekao je predsjednik ŽO HDZ-a, Branko Bačić na tiskovnoj konferenciji održanoj u ponedjeljak na barci pored "spornog" Velikog škoja, u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanskog, Nikole Dobroslavića, potpredsjednice HDZ-a, Dubravke Šuice i načelnika pljeških općina.

- Ozbiljna vlada i država bi se trebala boriti i za ta dva kamena. Pozivamo vladu da se zauzmu za rješenja kako bi ovaj prostor ostao dio RH, zaključio je Bačić.

Podsjetimo, premijer Milanović je na nedavnom Croatia sammitu u Dubrovniku nespretnom izjavom ponovno otvorio pitanje teritorijalne pripadnosti Velikog i Malog škoja te vrha poluotoka Kleka, na koje pravo polaže susjedna BIH. Problem razgraničenja Hrvatske i BIH u Malostonskom zaljevu aktualiziran je još 1999 godine, kada su tadašnji predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović u Sarajevu potpisali sporazum prema kojem bi ta dva otočića i punta Kleka pripali BiH, no sporazum nikada nije verificiran u Hrvatskom Saboru.

I za župana Dubrovačko-neretvanskog nema dvojbe. Riječ je o hrvatskim otočićima u hrvatskom moru.

- Izjava premijera Milanovića nije dobro primljena u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ako se treba sporiti još dvadeset godina za naš teritorij za što imamo neosporive dokaze onda je dužnost vlade da te sporove vodi. Osim pitanja razgraničenja kod Neuma treba riješiti i razgraničenje sa Crnom Gorom na Prevlaci, rekao je Dobroslavić, koji je javno pozvao premijera da javno kaže koje ustupke Hrvatska daje BIH za neumski koridor, jer teško je za povjerovati da Bosna i Hercegovina ništa ne traže zauzvrat, smatra Doboroslavić.

Teritorijalna pripadnost otočića nije nikada bila sporna

Vlasnik tih dvaju otoka bila je obitelj Gučić iz Malog Stona, kojoj su oduzeti nakon drugog svjetskog rata. Zakonski nasljednici su 1997. godine od RH zatražila povrat svoje nacionalizirane imovine na temelju zakona o denacionalizaciji, ali postupak nikada nije dovršen. Nažalost, Vanja Doljak Gučić posljednja od nasljednika prvog nasljednog reda umrla je 2010. godine ne dočekavši povrat svoje imovine. Otočići su upisani u Katastarskoj općini Duba Stonska pa za vlasnike nije nikada bila sporna njihova teritorijalna pripadnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 04:23