VLADAJUĆA STRANKA JOŠ NE ZNA ŠTO ĆE

HDZ-ovci sada priznaju 700 tisuća potpisa za referendum

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Rezultat je šest naprema šest. Od ustavnih stručnjaka, njih dvoje je za referendum - tumačio je danas nekome preko telefona predsjednik saborskog Odbora za Ustav Vladimir Šeks tijekom pauze usred sjednice Odbora.

Niti te očite konzultacije preko telefona, sa po svemu sudeći predsjednicom stranke i Vlade Jadrankom Kosor, Šeksu nisu pomogle da svom nadležnom odboru predloži konkretan zaključak.

Stoga Odbor, koji je neposredno prije toga jednoglasno izglasao da potpisa za referendum ima dovoljno jer ih je važećih 717.149, odluku o tome raspisati ga ili ne - nije donio. Umjesto toga, nakon 15-minutne pauze i Šeksovih konzultacija, HDZ je predložio da se sjednica odgodi “za dogledno vijeme” dok se ne raščiste još neka pitanja “ustavno-pravne prirode”.

Odluka nakon konzultacija

Potpuna pogubljenost HDZ-a, koja je počela prije pet dana kada su izvlačili nevjerojatna objašnjenja o tome zašto samo 300 tisuća potpisa za referendum nije sporno, nastavila se i danas.

Iako su iz saborske procedure povukli sporne izmjene Zakona o radu, HDZ još nije smogao snage donijeti konačnu odluku da referenduma neće biti. Vladimir Šeks nije takav prijedlog zaključka iznio pred Odbor. Štoviše, nakon konzultacija preko telefona - okupio je HDZ-ove članove Odbora kojima je prenio kako će se izvući iz nove situacije - predložit će odgodu sjednice. Znao je Šeks da danas niti jedan njihov prijedlog u vezi s referendumom ne bi dobio potrebnu većinu jer na sjednicu nije došao HDZ-ovac Damir Sesvečan pa je omjer snaga vladajućih i oporbe bio neriješen, odnosno šest prema šest. Za razliku od HDZ-a, oporba je tvrdila: “Referendum je imperativ.”

Bili bi suzdržani

- Potpisi su prikupljeni, sve je verificirano i referendum treba provesti, nemojte se igrati - poručio je Milanović. Šef SDP-a nije tražio da se glasa o njihovu prijedlogu o raspisivanju referenduma jer je procijenio da bi HDZ-ovci bili suzdržani.

Pusić: Diktatura je u početku uvijek najjeftinije rješenje

Čvrsti stav da referendum treba raspisati zastupala je Vesna Pusić koja je HDZ-ove argumente kako bi novac umjesto za referendum bilo bolje potrošiti za gospodarstvo nazvala običnom demagogijom.

- Tako možemo reći da koštaju Sabor i izbori. Diktatura je početno uvijek jeftinija - upozorila je Pusić. (S. B.)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 15:02