SJEDNICA HDZ-A

HDZ-ovci SE USUGLASILI: TRI MOGUĆA SCENARIJA ZA SPORNU PLOČU U JASENOVCU Podršku Plenkoviću dao i Brkić, a glavno pitanje je bilo tko stoji iza toga

 Goran Mehkek / CROPIX

Spomen-ploči HOS-a sa spornim natpisom “Za dom spremni” nije mjesto u Jasenovcu - zaključak je to HDZ-ovaca nakon što su održali sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća. No, kako su sinoć istaknuli neki članovi stranke, tako nije odlučeno zbog ultimatuma njihovih koalicijskih partnera nego je riječ o političkoj odluci HDZ-a, Vlade i premijera Andreja Plenkovića. O HOS-ovoj ploči na sjednici se najviše raspravljalo, a kako doznajemo, spominjala su se tri scenarija - jedan je da ploča ostane, ali da se ukloni sporni naziv “Za dom spremni”, druga da se ploča preseli u Novsku o čemu su mediji već pisali, a treći da se ploča potpuno skine.

Do toga bi došlo ako se ne bi postigao dogovor s udrugama. Problem s pločom, kako su nam rekli neki od sudionika sastanka, svakako će biti riješen do početka sjednice Sabora i aktualnog sata. Izvori s HDZ-ova sastanka kažu kako tijekom rasprave nije bilo povišenih tonova, a doznajemo da se dosta govorilo o tome kako priča s pločom nije slučajna, s obzirom da je postavljena, kako su neki istaknuli, samo tjedan dana nakon što je Plenković preuzeo Vladu. Isticali su kako je tu riječ o provokaciji te da je pitanje tko stoji iza svega toga. Na kraju su svi oko ploče dali podršku Plenkoviću, uključujući i njegova zamjenika Milijana Brkića.

Na sastanku se govorilo i o porezu na nekretnine, za koji je rečeno da ga treba temeljito pripremiti te izmijeniti nekoliko ključnih točaka. Zaključeno je kako je priča oko poreza, ali i oko ploče HOS-a bila loše iskomunicirana, čime su HDZ-ovci, kako kažu, sami sebi stvorili problem. Razgovaralo se i o kurikularnoj reformi za koju je Plenković, navodno, kazao kako je “to jedno od najvažnijih pitanja koje će on riješiti”, a bilo je govora i o požarima, proslavi Oluje, rejtingu HDZ-a i drugim temama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2022 23:46